Loiza Lamers had in 2017 een beroerte. Beeld Ellen van Bennekom
Loiza Lamers had in 2017 een beroerte.Beeld Ellen van Bennekom

Gezondheid

Déze BN’ers hebben allemaal een beroerte gehad

Een beroerte kan iedereen overkomen, ongeacht leeftijd of levensstijl. Omdat het grote gevolgen kan hebben voor je gezondheid, is het belangrijk dat je de symptomen tijdig herkent. Déze BN’ers kregen ook een beroerte, maar waren er gelukkig op tijd bij.

Erandi GodinezEllen van Bennekom

Theatermaker Viggo Waas

Viggo Waas (60) werd in 2021 op 59-jarige leeftijd getroffen door een herseninfarct. In april van dit jaar vertelde hij aan de Telegraaf dat zijn herstel voorspoedig gaat. “Qua revalidatie na dat herseninfarct zit ik op ongeveer 95 procent. Die laatste paar procenten zijn een beetje moeilijk te vangen en verbeteren. Daarvoor moet je echt de tijd z’n werk laten doen”, aldus de theatermaker, die aangeeft nog enige problemen te hebben met zijn spraak, maar daarmee goed te kunnen omgaan. Viggo liet onlangs bij Humberto weten dat het herseninfarct ervoor heeft gezorgd dat hij anders in het leven staat. “Ik maak me niet zo druk meer om kleine dingen waar anderen zich wel druk om maken. Dat kan niet meer. Ik zit wel eens op de wc, daar hangen foto’s van mij van toen ik jong was, van voor het infarct. Dan denk ik: dat is een andere man, echt een andere man. Of m’n familie dat ook denkt? Ze vinden me wat zachter geworden.”

Model Loiza Lamers

Loiza Lamers (27) kreeg in 2017 op haar 22ste een beroerte. Het model werd getroffen door een herseninfarct, maar was er gelukkig snel bij en hield er geen blijvende schade aan over. Een woordvoerder van haar management liet destijds weten dat Loiza onwel was geworden en zelf de ambulance had gebeld. “Daarna is ze gelijk in de medische molen terechtgekomen. Na allerlei onderzoeken bleek er een bloedpropje in haar hersenen te zitten. Ze reageerde ontzettend geschrokken op dat nieuws, maar Loiza houdt zich ijzersterk.” Het model moest destijds langere tijd kunstmatig in slaap worden gehouden om haar hersenen rust te geven en een eventuele zwelling in de hersenen tegen te gaan. In een later interview noemde Loiza het herseninfarct een ‘realitycheck’.

Mariska Bauer

Mariska Bauer (46) werd begin dit jaar getroffen door een herseninfarct. De vrouw van Frans Bauer moest hierna meerdere dagen in het ziekenhuis verblijven, maar maakt het inmiddels beter. Toch weet ze niet of ze ooit nog de oude zal worden, zo vertelde ze onlangs in een interview met Shownieuws. Mariska gaf aan hard aan haar herstel te werken, maar dat dit ‘veel tijd’ nodig had. “Ik ben vooral bezig met het leren accepteren dat ik dit heb gehad. Dat de oude Mariska, die altijd de bezige bij was, dat die er gewoon even niet meer is”, aldus Mariska.

Presentator Dennis Schouten

Dennis Schouten (26) kreeg in 2019 op 23-jarige leeftijd een tia. Dit werd bijzonder genoeg vastgelegd op camera, omdat hij op dat moment aan het werk was voor Veronica Inside en in de auto zat met PEC Zwolle-voetballer Dico Koppers. In het fragment, dat nog steeds op YouTube staat, is duidelijk te zien dat hij plotseling onwel wordt. “Het bouwde op, ik had opeens geen gevoel meer”, zo vertelde Dennis er destijds over. “Langzaam trok het gevoel uit mijn lichaam, en daarna verloor ik ook mijn spraak.” Gelukkig had iedereen direct door dat het foute boel was en werd hij met spoed naar de eerste hulp gereden. Daar werd geconstateerd dat hij een tia had gehad. “Het was heel gek, dan wilde ik iets zeggen maar kwam er alleen maar ‘huhh’ uit. Het overkomt je. Enorm schrikken natuurlijk.” In 2021 liet de presentator weten opnieuw last te hebben van neurologische klachten. Hij vertelde op Instagram dat de tia van toen ‘enorm beangstigend’ was en dat hij het vertrouwen in zijn lichaam sindsdien kwijt is.

Hockeyer Jacques Brinkman

Voormalig hockeyer Jacques Brinkman (55) kreeg in 2014 in korte tijd twee beroertes achter elkaar. De eerste kreeg hij toen hij bij een fysiotherapeut zijn nek liet kraken en plotseling wegviel. Hij moest toen een nachtje in het ziekenhuis blijven. Een week later ging het opnieuw mis en werd hij weer onwel. Na een onderzoek in het ziekenhuis bleek dat hij twee herseninfarcten achter elkaar had gehad. De voormalig topsporter moest langere tijd revalideren en had in die periode last van angsten. Zo durfde hij niet meer te slapen. “Om wakker te blijven, ging ik buiten lopen. Ik was erg bang voor nog een infarct. Dat gevoel moest echt slijten. Nu heb ik soms ook nog moeite om rust te vinden, hoewel het wel naar de achtergrond is verdwenen”, zo vertelde hij in een interview met UMC Utrecht.

Zanger Marco Borsato

Ook Marco Borsato (55) werd in 2014 getroffen door een beroerte. Dit gebeurde vlak voordat hij moest optreden. “Mijn oog trilde een beetje en ik dacht: ach, ik heb niet ontbeten en misschien ook wel niet geluncht. Mijn zicht viel een beetje weg, dus ik dacht: als ik wat suiker neem, dan gaat het goed. Ik ontdekte bij toeval dat ik helder zag als ik één oog bedekte. Iets in mijn hoofd maakte van die twee plaatjes niet één plaatje meer”, zo vertelde hij in de podcast 30 Minuten Rauw van Ruud de Wild. De zanger nam het zekere voor het onzekere en haastte zich naar het ziekenhuis. Daar ontdekten de dokters dat hij getroffen was door een TIA. Inmiddels is de zanger weer volledig hersteld, maar het was volgens hem wel een wijze les. “Het is wel een waarschuwing geweest. Ik besefte: als dit langer had geduurd, of als het iets met mijn spraak was geweest, dan was het klaar geweest. Dat ik nog altijd liedjes kan maken, zie ik als een cadeau.”

Bron: AD, UMC Utrecht, Shownieuws

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden