Globe made of jigsaw puzzles with a protective medical mask as a prophylaxis in the fight against coronavirus infection. Measures against the spread of the virus Beeld Getty Images
Globe made of jigsaw puzzles with a protective medical mask as a prophylaxis in the fight against coronavirus infection. Measures against the spread of the virusBeeld Getty Images

Goed nieuws

Deze delen van Nederland kleuren óók oranje op de Europese coronakaart

Goed nieuws voor reizigers vanuit én naar Nederland: naar alle waarschijnlijkheid zal het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) nog vier Nederlandse provincies op oranje zetten.

RedactieGetty Images

Niet lang geleden kleurde Nederland grotendeels donkerrood op de Europese coronakaart. De besmettingen waren zo hoog, dat reizigers uit ons land een te groot risico vormden voor andere landen. Dat maakte reizen binnen Europa een stuk ingewikkelder.

Nieuwe Europese coronakaart

Het ECDC maakt wekelijks de balans op en bepaalt welke kleurcode landen en provincies krijgen. Hiervoor kijkt het ECDC naar het aantal vastgestelde besmettingen en het percentage positieve tests in verschillende gebieden. Op basis van die informatie brengt de organisatie iedere donderdag een nieuwe Europese coronakaart naar buiten.

Oranje

Vorige week zakten Groningen, Friesland, Drenthe en Zeeland van rood naar oranje en het ziet er naar uit dat deze vier provincies de oranje kleur ook deze week behouden. Maar er komen er ook een aantal bij. Oranje is de op één na laagste waarschuwingskleur op de coronakaart. Groen is de laagste waarschuwingskleur.

Vier nieuwe provincies

Nederland stond enige tijd geheel op donkerrood, de hoogste waarschuwingskleur. Onlangs zakte ons land al naar rood en het lijkt erop dat deze donderdag het overgrote deel van onze provincies oranje gebied wordt. Overijssel, Utrecht, Noord-Brabant en Gelderland zullen naar alle verwachting een stap omlaag mogen doen. Enkel Flevoland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Limburg blijven op rood staan.

Brandhaarden

De Nederlandse kaart ziet er daarmee een stuk vriendelijker uit. De laatste keer dat ons land er zo goed uitzag, was begin juli. Of de oranje gebieden lang op dit waarschuwingsniveau blijven, is maar de vraag. De grootste coronabrandhaarden bevinden zich in de gebieden waar veel Nederlanders nu vakantie vieren. Zo zijn Spanje, Zuid-Frankrijk en Kreta donkerrood. Portugal, Toscane en Sardinië staan weer op rood. Er is een kans dat ook Nederland mee zal kleuren als deze vakantiegangers terugkomen en positief testen.

De oranje kleurcode maakt reizen binnen Europa op dit moment gemakkelijker. Op zoek naar de mooiste plekken om te bezoeken in Europa? Zet deze vijf prachtige natuurgebieden maar op je bucketlist:

Bron: Parool.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden