null Beeld

Deze dikke dansers zijn trots op hun lijf

Je moet het maar durven: met maat 50+ in bikini op een podium dansen voor honderden mensen. Deze dansers doen het – en hoe.

Susan Dalstra

Het maakt niet uit hoe je lichaam eruit ziet, het gaat erom wat je ermee kan. Dat is de boodschap van deze groep dikke dansers uit Australië. Ze beginnen vandaag (11 maart) met de voorstelling Nothing to lose. Daarin willen ze laten zien dat ze zich niet laten belemmeren door hun kilo's om fantastische dingen te doen met hun lijf. Ze staan schaars gekleed op de planken om hun moderne dans optimaal te showen.

Succes

De show is al voor de officiële première een succes: er zijn al aanvragen vanuit Londen, Hong Kong en Buenos Aires. “Het is overweldigend en heel fijn om bevestigd te krijgen dat dit onderwerp mensen aanspreekt”, zegt Katie Champion, producent van de dansvoorstelling.

Dansen

Met de dikke dansers wil Katie een duidelijke boodschap naar buiten brengen. “Ik had geen idee van alle gemene dingen die de dansers van de show dagelijks te horen krijgen en hoe ze zichzelf keer op keer mentaal moeten voorbereiden om naar buiten te gaan.” Ze hoopt daarom dat de bezoekers niet alleen kijken naar de dansers als dikke mensen, maar ook inzien dat ze echt heel goed kunnen dansen.

Whitney Trope

Vorig jaar was de Amerikaanse Whitney Trope een wereldwijde hit met haar dansvideo. Ze weegt 102 kilo, maar die kilo’s zitten haar absoluut niet weg om de meest soepele moves uit haar mouw te schudden. De video was zo populair dat ze daarna nog een hele reeks uitbracht onder de titel Fat Girl Dancing en haar eigen campagne startte om duidelijk te maken dat niemand zich hoeft te schamen voor z’n lichaam. Inmiddels heeft Whitney zelfs haar eigen realityserie op TLC getiteld My Big Fat Fabulous Life.

#FindDancingMan

De boodschap lijkt bij steeds meer mensen over te komen. Eerder deze week werd de Engelse Sean online belachelijk gemaakt omdat hij met zijn groteske lijf een dansje deed in de metro. Hij stopte meteen toen een groep jongens hem uitlachten. De video werd geplaatst om hem belachelijk te maken, maar kreeg een compleet andere wending.

Op social media werd woest gereageerd en nam iedereen het massaal voor hem op. Duizenden vrouwen zetten een online zoekactie op poten omdat ze willen dansen met Sean. In mum van tijd was #FindDancingMan trending topic op Twitter. Wereldster Pharrell Williams kreeg lucht van het verhaal en liet weten dat hij graag een feest wil organiseren voor de danser. Inmiddels is Sean gevonden en is er al meer dan 20.000 dollar verzameld om dit feest daadwerkelijk plaats te laten vinden. Het geld dat overblijft gaat naar een goed doel tegen pesten.

Het moge duidelijk zijn: niemand moet zich schamen om te dansen, wat je kledingmaat ook is.

Bron: The Daily Mail, Buzzfeed, Sydney Festival 2015

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden