null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa

Deze dingen heb je altijd al willen weten over Expeditie Robinson

Vanavond gaat een nieuw seizoen van Expeditie Robinson van start. Elk jaar vragen we ons weer af: hoe doen die kandidaten dat, zo lang zonder eten. Of eigenlijk is de grotere vraag: doen ze dat ook echt niet? 

Chanan FoppenANP Kippa

Wij belden Vincent Evers, eindredacteur bij het programma Expeditie Robinson. Hij is twee jaar geleden (6 weken lang!) mee geweest op expeditie. Als iemand weet hoe het er op het eiland aan toe gaat, is hij het wel.

Wordt het programma altijd op dezelfde locatie opgenomen?

"Nee, we hebben al verschillende locaties gehad. Vorig seizoen vond de Expeditie plaats op een eilandengroep op de Filippijnen. In de buurt wonen wel mensen, maar het eiland waar de kandidaten verblijven, is echt onbewoond."

Eten de kandidaten echt een maand lang niet meer dan we zien?

"De totale expeditie duurt rond de 30 dagen en de kandidaten eten inderdaad zó lang niets meer dan je op televisie ziet. Het is echt hardcore survivallen. De kandidaten hebben uit gezondheidsoverwegingen wel altijd een voorraad water, anders drogen ze uit. Verder zijn ze wel echt afhankelijk van hun voorraad rijst en meel, de vissen die ze vangen en de kokosnoten die ze vinden."

"Een cameraman en een reporter zijn 's avonds en 's nachts ook aanwezig op het eiland en hebben daar een eigen hutje. Zij hebben daar wel een voorraad eten, die ze bewaren achter slot en grendel zodat de kandidaten daar niet bij kunnen komen. Zij stoppen de kandidaten ook echt geen extra eten toe. Het is weleens gebeurd dat kandidaten eten hebben gestolen van de crew. Dat kunnen we niet op televisie laten zien omdat dat niet gefilmd is, maar dat heeft natuurlijk wel gevolgen voor de kandidaten."

Mogen de kandidaten hun tanden poetsen tijdens de expeditie?

"Nee, er is geen tandpasta aanwezig op het eiland. De kandidaten poetsen in het ergste geval dus 33 dagen hun tanden niet. Maar daar zijn slimme oplossingen voor. Zo kun je met houtskool, wat ook vaak een onderdeel is van tandpasta, je tanden poetsen. Toen we voor een eerder seizoen in Maleisië waren, gebruikten de kandidaten rode vruchten om hun gebit mee te reinigen. Maar hun tanden niet poetsen, vinden de kandidaten echt niet het ergste. Geen wc hebben is natuurlijk lastig, maar de lichamelijke gebreken die er bij de minimale voeding komen kijken, zijn meestal het heftigst. Dat lijdt vaak tot een verslechtering van het korte-termijngeheugen. Door het vitaminetekort kan er zelfs ook haaruitval bij vrouwen optreden, alhoewel dit niet vaak gebeurd. Wanneer ze thuis komen, merken kandidaten vaak ook dat hun organen langzamer werken en ze echt weer even moeten wennen aan bijvoorbeeld het eten."

En scheermesjes dan?

"Die mogen ook niet mee naar het eiland. De kandidaten treffen daarom altijd al voorbereidingen voordat ze naar het eiland gaan door zich bijvoorbeeld te laten harsen. Het is weleens gebeurd dat een kandidaat een scheermesje mee heeft gesmokkeld naar het eiland, maar we doen er alles aan om dat te voorkomen. We strippen de kandidaten grondig. Van tevoren krijgen ze een lijst met wat ze mee mogen nemen. Die is eigenlijk heel kort: 2 setjes zwemkleding, een t-shirt, een lange broek en een trui.”

Wat doen vrouwen als ze ongesteld zijn op het eiland?

“Vrouwen krijgen wel tampons en maandverband, maar de kandidaten wassen zich in zee en maken zelf een plek waar ze naar het toilet gaan. Ze hebben geen zeep, tandpasta, toiletpapier, scheermesje of andere verzorgingsproducten voorhanden. Ze moeten het doen met de spullen die ze bij zich hebben, wat dus niet meer is dan wat kleding.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: ANP.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden