Deze drie BN’ers zetten zich in voor het klimaat Beeld Getty Images
Deze drie BN’ers zetten zich in voor het klimaatBeeld Getty Images

Deze drie BN’ers zetten zich in voor het klimaat

De klimaatverandering gaat veel mensen aan het hart. Dit weekend staat er weer een grote klimaatactie gepland in ons land. Ook BN’ers gebruiken regelmatig hun platformen om de opwarming van de aarde aan te kaarten, zoals deze drie bekende klimaatactivisten.

Emma VerweijGetty Images
Deze BN’ers zetten zich in voor het klimaat: Katja Herbers Beeld ANP / Patrick Harderwijk
Deze BN’ers zetten zich in voor het klimaat: Katja HerbersBeeld ANP / Patrick Harderwijk

Katja Herbers

Actrice Katja Herbers springt regelmatig in de bres voor het klimaat met Extinction Rebellion (XR). Deze veelbesproken actiegroep houdt regelmatig grote demonstraties, zoals het bezetten van snelwegen. Zaterdag 28 januari bezet de groep de A2 en eist daarmee een einde aan fossiele subsidie. Herbers nam al aan verschillende acties deel, maar zal morgen niet de barricades opgaan omdat ze in New York is.

Deze BN’ers zetten zich in voor het klimaat: Bénédicte Ficq Beeld ANP / Robin Utrecht
Deze BN’ers zetten zich in voor het klimaat: Bénédicte FicqBeeld ANP / Robin Utrecht

Bénédicte Ficq

Ook strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq neemt drastische stappen en heeft zich aangesloten bij XR. Ficq werd meerdere keren benoemd tot beste vrouwelijke strafpleiter en gebruikt haar talenten niet alleen om moordzaken op te lossen, maar ook om het klimaat te beschermen. Zo deed ze namens 12.000 omwonende aangifte tegen staalfabriek Tata Steel in IJmuiden vanwege de vervuilende praktijken.

Deze BN’ers zetten zich in voor het klimaat: Helga van Leur Beeld ANP / Anneke Janssen
Deze BN’ers zetten zich in voor het klimaat: Helga van LeurBeeld ANP / Anneke Janssen

Helga van Leur

Als je twintig jaar het weerbericht presenteert, dan kan het bijna niet anders dan dat je een hart voor het klimaat hebt. Meteoroloog Helga van Leur is niet meer het gezicht van RTL Weer, maar reist als klimaatambassadeur stad en land af om mensen te enthousiasmeren voor klimaatactie.

Georgina Verbaan Beeld ANP
Georgina VerbaanBeeld ANP

Georgina Verbaan

Actrice Georgina Verbaan heeft zich bij de organisatie Extinction Rebellion aangesloten. Zij organiseren creatieve en vreedzame acties om aandacht te eisen voor de klimaatcrisis. “Ik heb alleen nog geen training gehad”, zegt ze daarover. “Ik wil niemand oproepen. Maar je kan er ook heen als supporter en náást de snelweg gaan staan.”

Bron: Volkskrant, Helgavanleur.nl, ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden