coronakaart Nederland op rood Beeld Getty Images
coronakaart Nederland op roodBeeld Getty Images

Oppassen

Déze drie provincies staan weer op rood op de Europese coronakaart

Sinds gisteren zijn er drie provincies in Nederland van oranje naar rood gegaan op de Europese coronakaart. Het gaat om Noord-Holland, Flevoland en Zuid-Holland. De andere provincies blijven op oranje staan.

Mirna WiggersGetty Images

Rood

Het verspringen van de kleur heeft te maken met de besmettingsgraad onder de inwoners van de provincies. Als een provincie op rood staat, betekent het dat er gemiddeld minder dan 500 besmettingen per 100.000 inwoners zijn.

Oranje

Een provincie wordt oranje als er nog eens flink minder besmettingen per 100.000 inwoners zijn én er van alle afgenomen tests maar een bepaald percentage positief is. Na oranje komt er nog één risiconiveau lager en dat is kleurcode groen, maar tot nu toe heeft geen enkele Nederlandse provincie die.

Gevolgen

De nieuwe Europese coronakaart wordt wekelijks op donderdag gemaakt door het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), de Europese variant van het RIVM. De kleuren die landen en provincies krijgen op die kaart zijn van invloed op onder andere de inreisbeperkingen die een land kan treffen voor Nederlandse toeristen.

Het is daarom altijd verstandig om voordat je de grens overgaat de actuele maatregelen te checken via de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Bron: RTL Nieuws

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden