null Beeld

Deze flapjacks met gember van Yvette van Boven zijn echt vurrukkulluk

Waarom alleen gember in je thee doen als deze specerij ook heerlijk smaakt in flapjacks, een van boter, suiker en havermout gemaakte koek? Gember is immers ook heerlijk in een taartje. Flapjacks zijn daarnaast ook heel makkelijk te eten.

Dit heb je nodig voor 12 stukken:

  • 250 g boter, plus wat extra
  • 200 g lichte basterdsuiker
  • 5 el golden syrup of pannenkoekenstroop
  • 200 g fijne havermout (voor pap)
  • 100 g hele havervlokken
  • 140 g bloem
  • 50 g geraspte kokos
  • 1 duimlengte verse gember, geraspt
  • snuf zout.
  • Voor het glazuur: 175 g roomboter
  • 200 g poedersuiker
  • 4 el golden syrup of pannenkoekenstroop
  • 2 el gemberpoeder
  • een paar bolletjes stemgember, in blokjes.
  • Extra nodig: vierkante bakvorm 20 à 22 cm

Zo maak je flapjacks met gember:

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet de bakvorm in, bekleed met bakpapier en vet ook het bakpapier in.
  2. Smelt de boter, suiker en stroop op middelhoog vuur in een zware steelpan tot de suiker is opgelost.
  3. Roer de havermout, havervlokken, bloem, kokos, gember en het zout erdoor.
  4. Schep het mengsel in de vorm, druk aan en strijk de bovenkant mooi glad.
  5. Bak in 30 min. goudbruin.
  6. Verwarm voor het glazuur al roerend de boter, poedersuiker, stroop en gemalen gember in een steelpan tot alles is gesmolten.
  7. Giet het glazuur over de koek in de bakvorm, bestrooi met de stemgember en laat alles in de vorm afkoelen en opstijven.
  8. Til de koek aan het bakpapier uit de vorm als hij koud is, snijd in gelijke blokken en serveer de gember flapjacks bij de thee.

Bereidingstijd: 45 min. + minimaal 2 uur afkoelen.

Kcal.: 565 p.st.

Tekst & receptuur: Yvette van Boven. Fotografie: Saskia van Osnabrugge. Styling: Annemieke Paarlberg. Bereiding: Noni Kooiman.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden