null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Deze fouten maken veel mensen bij het koken of bakken met een airfryer

Als je eenmaal een airfryer in huis hebt, snap je al snel niet meer hoe je het al die tijd zonder hebt gedaan. Je kunt er (bijna) alles in bereiden en het is vaak ook nog eens een stuk sneller. Het kan zijn dat je nog niet alles uit het apparaat haalt, want er zijn een paar fouten die veel mensen maken.

Online redactie LibelleGetty Images/iStockphoto

Vlees, groenten, snacks: je kunt het allemaal bereiden in de airfryer. Je kunt er zelfs mee bakken! Tot zover de promotie voor de airfryer (je hebt ’m nodig, echt!). Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om nog beter gebruik te maken van het apparaat. Want veel mensen maken deze fouten bij het koken en bakken in de airfryer:

Fouten bij het gebruik van de airfryer

  1. VoorverwarmenHet lijkt misschien niet nodig om een airfryer voor te verwarmen, maar het is wel slim om het toch te doen. Wanneer je eten in een voorverwarmde airfryer bereidt, begint het bakken meteen zodra je het in het apparaat stopt. Op die manier wordt het een stuk knapperiger dan wanneer de temperatuur nog moet stijgen.
  2. Groot, groter, grootstVoordat je een airfryer aanschaft, moet je goed nadenken over je plannen met het apparaat. Hoeveel eten wil je tegelijk kunnen bereiden? Je kunt beter een te groot apparaat aanschaffen, dan later toch spijt hebben van de maat. Kook je voor een gezin? Dan is de XL-versie de beste optie zodat je niet in delen hoeft te koken.
  3. Niet te volNog zo'n tip: stop het mandje niet te vol. Als er te veel eten in de airfryer zit, bakt het niet gelijkmatig. Dan kun je het beter in twee rondes bakken.
  4. Te lichte productenEen airfryer circuleert hete lucht op een hoge snelheid waardoor het eten gaart. Door die hoge snelheid moet het eten dat je bakt in het apparaat wel zwaar genoeg zijn om te voorkomen dat het door het hele apparaat wordt geslingerd. Zo zijn tortilla's en bijvoorbeeld boerenkool te licht om in de airfryer te bereiden. In combinatie met andere ingrediënten kan dat natuurlijk wel.
  5. Verkeerde olieOliën met een laag rookpunt, zoals koolzaadolie en kokosolie, zijn niet zo geschikt om te gebruiken in de airfryer omdat die snel gaan roken. Je kunt dus beter een olie gebruiken die wat minder snel gaat roken, zoals avocado-olie.
  6. Eten draaienDoordat de hete lucht door het hele apparaat gaat, lijkt het niet nodig om eten in de airfryer om te draaien. Toch bakt je eten nog beter gaar als je dat wel doet. Bij groenten of bijvoorbeeld friet is het genoeg om het even om te gooien in plaats van alle stukjes om te draaien. Je kunt de airfryer gewoon openmaken tijdens het bakken, het apparaat verliest zijn hitte niet.
  7. SchoonmakenHet loont echt om jezelf aan te leren om de airfryer na elk gebruik goed schoon te maken. Wanneer je dat niet doet, blijven er olie en etensresten achter in het mandje, dat je vervolgens nog maar moeilijk schoon krijgt. Hoe beter je het apparaat onderhoudt, hoe langer deze natuurlijk goed zijn werk doet en hoe veiliger het gebruik blijft.

Je airfryer schoonmaken? Zó doe je dat:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Purewow.com. Beeld: Getty

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden