null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Warm gebaar

Déze gemeente betaalt maandverband en tampons voor meisjes die dat zelf niet kunnen

Het lijkt soms een beetje een vergeten feit: in Nederland heeft één op de tien vrouwen weleens te weinig geld (gehad) om tampons of maandverband te kopen. Menstruatiearmoede noemen we dat. Ook vandaag de dag is dat voor sommige meisjes en vrouwen de realiteit en daar heeft gemeente Rotterdam iets op bedacht.

Mirna WiggersGetty Images/EyeEm

Zij gaan namelijk meisjes tot zeventien jaar financieel bijstaan om geschikte menstruatieproducten te kunnen kopen. Gemeente Rotterdam regelt dat met de zogenaamde Rotterdampas. Daarop staat geld waarmee arme kinderen spullen kunnen kopen die nodig zijn voor sport of andere dingen in het leven, waaronder nu dus ook menstruatieartikelen voor meisjes.

Welke gemeenten volgen?

De producten kunnen de meiden halen bij de Hema en afrekenen met het pasje. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar die voor de regeling in aanmerking komen, krijgen van de gemeente daarvoor tot 275 euro per jaar, kinderen van 12 tot en met 17 krijgen 500 euro.

Rotterdam is de eerste gemeente die menstruatieproducten op deze manier vergoed. In andere gemeente lopen er al wel gelijke plannen. In Gouda, Houten en Utrecht zijn ze ook bezig met het gratis aanbieden van tampons en maandverband. Gouda wil het liefst gaan werken met minimapassen, een gelijksoortige methode als de Rotterdampas.

Heft in eigen hand

Sommige meiden nemen het heft in eigen hand. Begin dit jaar kwam de zestienjarige Mai groot in het nieuws toen zij er op haar middelbare school in Almere voor zorgde dat er menstruatiekastjes werden opgehangen. Meiden die zelf het geld niet hebben om menstruatieproducten te kopen, konden ze uit dat kastje pakken als ze ongesteld waren.

Ook in de landelijke politiek is er bij tijd en wijle aandacht voor menstruatiearmoede. Onder andere de PvdA vindt dat alle vrouwen in Nederland die te weinig geld hebben voor fatsoenlijke producten, deze gratis zouden moeten kunnen krijgen.

Wat vind jij? Laat het ons weten in de poll hieronder!

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Nieuws

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden