Getty Images Beeld Getty Images/Johner RF
Getty ImagesBeeld Getty Images/Johner RF

Déze groep ongevaccineerden krijgt mogelijk toch een QR-code

Wanneer je je om een medische reden niet kunt laten vaccineren tegen het coronavirus, kun je nu buiten je schuld niet deelnemen aan het openbare leven. Daarom is er besloten dat deze groep mensen binnenkort toch een tijdelijke QR-code gaat krijgen. Dat zei demissionair minister Hugo de Jonge dinsdagavond in de Tweede Kamer.

Tijdelijke oplossing

Mensen die zich om medische redenen niet kunnen laten vaccineren kunnen een aanvraag indienen die door een arts en wellicht ook andere deskundigen wordt beoordeeld. De Jonge benadrukt dat mensen die zich niet wíllen laten vaccineren of dénken dat het vaccin niet goed voor ze is, niet in aanmerking komen voor deze QR-code. Deskundigen constateerden eerder dat sommige mensen er onterecht van uitgaan dat een coronavaccin voor hen niet goed is, terwijl het tegenovergestelde juist geldt.

Geslaagde pilot

Op verzoek van de ChristenUnie is afgelopen voorjaar al een pilot in gang gezet voor mensen die zich om medische redenen niet kunnen laten vaccineren. Hierdoor is er al ervaring opgedaan met aanvragers en is er al gekeken naar het zo goed mogelijk regelen van een alternatief, aldus De Jonge. Uit de pilot bleek bijvoorbeeld dat het onverstandig is om de eigen (huis)arts hierover te laten oordelen, omdat deze hierdoor in een ‘ingewikkelde positie’ terecht zou komen.

Nog even geduld

Mensen hoeven overigens niet te verwachten dat ze de code binnen nu en korte tijd gaan krijgen. De Jonge verwacht dat het nog wel een paar weken gaat duren voordat de procedure van aanvraag, beoordeling en mogelijke verstrekking in werking treedt.

Bron: NU.nl

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden