null Beeld

Deze grote zorgverzekeraars schroeven de premie in 2021 op: dit verandert er voor jou

12 november is een belangrijke datum voor de zorgverzekeraars in Nederland, want op of vóór deze dag moeten ze hun klanten op de hoogte brengen van de nieuwe zorgpremie. Grote kans dat jij inmiddels al bericht hebt gehad over de stijgende premie voor het komende jaar. Dit is wat er gaat veranderen als je bij een grote zorgverzekeraar bent aangesloten.

Renée Mulckhuijse

Er is in ieder geval goed nieuws: de impact van het coronavirus op de premie van volgend jaar valt mee. Maar met Prinsjesdag vers in ons geheugen weten we dat we niet te vroeg moeten juichen, want de premie stijgt ook in 2021 door. In september werd Nederland namelijk al voorbereid op een stijging van de basispolis van een kleine € 5,- per maand, waardoor je op een bedrag van € 122,- uitkomt. Het eigen risico blijft gelijk.

De zorgpremie bij de grote zorgverzekeraar

De grote zorgverzekeraars in Nederland tellen gezamenlijk zo'n 13 miljoen klanten. Ben je ook aangesloten bij CZ, Zilveren Kruis of VGZ? Dan kun je volgend jaar op de volgende premie voor de basispolis rekenen.

Zilveren Kruis

De grootste zorgverzekeraar van Nederland schroeft de zorgpremie in 2021 op naar € 128,45 per maand. Hier stijgt de premie het minst hard van de grote verzekeraars: € 3,-.

CZ

De nieuwe premie bij CZ stijgt met € 8,65 naar een maandbedrag van € 129,60.

VGZ

De basisverzekering van VGZ komt uit op € 124,45 per maand. Dat is een stijging van € 4,50 per maand.

Waarom stijgt de premie?

Het zou ook weleens lekker zijn als de kosten van de basisverzekering gelijk blijven, niet? Klopt, maar schijnbaar is er geen houden aan. De zorgkosten blijven alsmaar stijgen door hogere lonen, prijzen en duurdere medicijnen. Daar bovenop worden we gemiddeld een stukje ouder, vergrijst Nederland flink en maken we op latere leeftijd meer gebruik van de zorg.

Hoewel de verzekeringsreuzen zo'n 100 miljoen euro aan reserves inzetten om de kosten toch een beetje te beperken, is het onvermijdelijk dat je als klant in 2021 moet bijbetalen.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Ad. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden