null Beeld

Deze Italiaanse vrouwen zien de zee voor het eerst

Terwijl we in Nederland massaal onze biezen pakken voor een welverdiende vakantie (en de eerste vakantiegangers alweer terug zijn), zijn deze drie Italiaanse vrouwen nog nooit op vakantie geweest. Sterker: ze hebben zelfs de zee nog nooit gezien.

Susan Dalstra

Erminia, Iolanda en Armida zijn dik in de tachtig en hebben nog nooit de zee gezien. Daar moest verandering in komen. Met nog een paar vrouwelijke dorpsgenoten besloot het trio hun droom achterna te gaan. Om geld voor de trip bij elkaar te sprokkelen, gingen ze taart verkopen op een fair. Dat bracht niet genoeg op, maar op de markt liepen ze wel documentairemaker Katia Bernardi tegen het lijf. Zij wilde de Italiaanse mama's graag helpen en bedacht een kalender. De vrouwen werden opgetut, op de foto gezet en in een vakantieomgeving gefotoshopt. Leuk idee, maar niemand wilde de kalender kopen. Volgens de vrouwen zelf vonden veel dorpsbewoners hun initiatief 'belachelijke onzin'.

Online

Het leek erop dat ze de financiering voor hun zee-trip nooit rond zouden krijgen. Totdat Erminia's kleinzoon bedacht om de inzamelingsactie online te doen. Erminia verklaarde hem voor gek. "Wie gaat er nou geld geven aan een groep oude vrouwen die naar de kust wil? Ze zeggen vast: als je naar de zee wil, betaal je dat maar lekker zelf."

LEES OOK: ONDERZOEK WIJST UIT: STRAND IS SMERIGER DAN ZEE

Ugljan

Je raadt het al: dat had Erminia even zwaar onderschat. Binnen een paar dagen kregen ze donaties vanuit Londen, New York en Australië en haalden ze twee keer meer dan het beoogde bedrag binnen. De vrouwen zijn uitzinnig dat het toch is gelukt en reizen deze zomer af naar het Kroatische eiland Ugljan. Ze gaan goed voorbereid op pad: hun kapster, verpleegster en zelfs de lokale huisarts gaan mee.

Badpak

De vrouwen kunnen niet wachten tot ze eindelijk in de zee kunnen poedelen. Ze moet alleen nog wel een bapdak kopen. "Ik neem er een mee, maar weet niet of ik hem aantrek. Ik weet niet of ik er met mijn lichaam nog mee wegkom", zegt de 73-jarige Ermenia. "Ik ga wel in korte broek. Als het waar is dat je tot je knieën in de zee kan staan, ga ik dat zeker doen." En dat is misschien maar beter ook, want: "geen van ons kan zwemmen".

Ze krijgen het nog druk, want vanaf hun vakantieadres willen ze ook nog eens alle 350 donateurs als bedankje een ansichtkaart sturen.

Bron: BBC. Beeld: Katia Bernardi

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden