De dresscode voor de bordesfoto werd bedacht door déze koningin Beeld Brunopress/Patrick van Emst
De dresscode voor de bordesfoto werd bedacht door déze koninginBeeld Brunopress/Patrick van Emst

Déze koningin bedacht de dresscode voor de bordesfoto

Maandag werd het nieuwe kabinet beëdigd en daar kwam uiteraard een bordesfoto aan te pas.

Tara StokdijkBrunopress/Patrick van Emst

Wist je dat we de geldende kledingvoorschriften nog te danken hebben aan koningin Juliana?

Juliana bedacht dresscode

Koningin Juliana bepaalde deze dresscode zo'n vijftig jaar geleden en daar houdt nog steeds (bijna) iedereen zich aan. De koningin was vrij specifiek in haar voorkeuren.

Begrafenisondernemers

Zo moeten mannen tijdens de beëdiging een jacquet dragen, maar op de bordesfoto wilde de koningin die jasjes niet zien. Dat zou haar namelijk het gevoel geven dat ze tussen een stel begrafenisondernemers stond.

Omkleedmomentje

Dat betekent dat de ministers zich tussendoor moeten omkleden. Ook vandaag mochten de ministers in jacquet voor de koning verschijnen, waarna ze in minder formele kleding op de foto gingen.

Dresscode voor mannen

Op de bordesfoto is de dresscode als volgt: mannen moeten een donker pak aan met een onopvallende das, een wit overhemd, zwarte schoenen en sokken in de kleur van de broek.

Dresscode voor vrouwen

Voor vrouwen ligt het allemaal wat minder vast, maar het toverwoord is ‘bescheiden’. Zo mogen ze een broekpak dragen of een jurk of rok tot op de knie. Korte mouwen en een te lage hals zijn uit den boze. Ook mogen hakken niet te hoog zijn en wordt er liever gekozen voor een panty dan voor blote benen.

Middelpunt

Koningin Juliana had nog een voorkeur: zij wilde het middelpunt van de foto zijn. Oftewel: niemand mocht meer opvallen dan zij. Hetzelfde gold later voor Beatrix en nu eigenlijk ook voor Willem-Alexander. Hoewel dat laatste best een uitdaging is, want onze koning kiest nou niet bepaald voor opvallende looks.

Máxima in de kleding van Beatrix en Juliana

Bron: Beaumonde

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden