null Beeld

Déze Nederlander is de eerste proefpersoon voor het coronavaccin

In Oxford denken ze een vaccin te hebben gevonden tegen het coronavirus. Een Nederlander is proefpersoon en dat betekent dat ze het vaccin elk moment bij hem kunnen inspuiten.

Online redactie Libelle

De Nederlandse hoogleraar Christiaan Monden (45) is een van de 510 proefpersonen die in Oxford meewerken aan de zoektocht naar een vaccin tegen het virus. Ze hebben als eerste Europese project al succesvolle dierproeven achter de rug en dat biedt hoop.

Telefoontje

De eerste 500 proefpersonen zijn gezonde mensen van 18 tot 55 jaar. In een volgende fase zijn mensen uit oudere leeftijdscategorieën aan de beurt. Aan het einde van de zomer, in de eindfase, heeft de universiteit van Oxford maar liefst 5000 vrijwilligers nodig voor het testen van het vaccin.

Monden hoort bij de allereerste groep en is de enige Nederlander. "Ik kan elk moment een telefoontje krijgen dat ze het gaan inspuiten", legt Monden uit aan het AD. In 2010 vertrok Monden naar Engeland, waar hij als hoogleraar sociologie en demografie voor de universiteit van Oxford ging werken. "Ik zag een tweet van de Oxford-vaccingroep, die zoeken wel vaker mensen. Nu zochten ze mensen uit de buurt voor hun covid-vaccin.”

Geen voorrang bij besmetting

Het leek hem een nuttige bijdrage en hoopt dat er zo snel mogelijk een vaccin komt. "Ik moest een stapel formuleren ondertekenen over mijn gezondheid en vrijwillige deelname", legt hij uit. "Er stond ook in dat je elk moment eruit kan stappen en dat als je besmet raakt met het coronavirus, je geen voorrangsbehandeling krijgt, maar achteraan moet aansluiten in de rij bij National Health Service. Daarna volgde een standaard medische keuring waarbij buisjes bloed en urine werden afgenomen.”

Pas na het testen van het vaccin op een grote groep proefpersonen zal blijken of het Britse vaccin je daadwerkelijk beschermt tegen COVID-19. De Britten zijn natuurlijk lang niet de enigen die aan een vaccin tegen het nieuwe coronavirus werken. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er wereldwijd zo’n 70 vaccins in ontwikkeling.

Zó werk je aan je mentale gezondheid tijdens de coronacrisis:

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden