Getty Beeld Getty
GettyBeeld Getty

Officieel vastgesteld

Déze nieuwe bijwerkingen komen ook in de bijsluiter van het Janssen-vaccin

Het Europees Geneesmiddelenbureau in Amsterdam (EMA) heeft bepaald dat twee bijwerkingen van het Janssen-vaccin worden toegevoegd aan de bijsluiter. Dit zijn de bijwerkingen waar het om gaat.

RedactieGetty

Eerder al kwamen er berichten naar buiten dat het Janssen-vaccin zou kunnen leiden tot immune trombocytopenie. Dit houdt in dat het afweersysteem verward raakt en vervolgens bloedplaatjes aanvalt die het lichaam nodig heeft om bloed te laten stollen.

Op dit moment staat deze bijwerking in de bijsluiter als belangrijk potentieel risico. Voortaan moet dit een ‘belangrijk geïdentificeerd risico” heten.

Nieuwe bijwerkingen

Nu zijn er nog twee bijwerkingen die officieel moeten worden opgenomen in de bijsluiter. Na 1200 meldingen is namelijk ook duizeligheid een erkende bijwerking van het vaccin. Hetzelfde geldt voor oorsuizen, nadat meer dan 100 mensen meldden een piep of suis in hun oor te hebben gekregen na hun vaccinatie.

Ondanks de bijwerkingen, laat het EMA weten dat de voordelen van het vaccin groter blijven dan de nadelen.

Verder onderzoek

Op dit moment wordt er ook bij andere vaccins nog onderzoek gedaan naar bijwerkingen. Zo wordt er onderzocht of er een verband bestaat tussen het AstraZeneca-vaccin en het Guillain-Barré-syndroom. Dit is een neurologische aandoening waarbij zenuwcellen beschadigd raken. Deze bijwerking is al als ‘zeer zeldzame bijwerking’ opgenomen in de Janssen-bijsluiter.

Daarbij onderzoekt het EMA of menstruatiestoornissen een gevolg kunnen zijn van het vaccin. Op dit moment is dat verband nog niet vastgesteld.

Bron: Rtl nieuws.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden