Druivenplant snoeien in het voorjaar Beeld Getty Images/iStockphoto
Druivenplant snoeien in het voorjaarBeeld Getty Images/iStockphoto

Deze plant moet je absoluut niet snoeien in het voorjaar

De lente is in aantocht! De perfecte tijd om de tuin klaar te maken voor het nieuwe seizoen. Veel planten en bomen moeten juist nu gesnoeid worden, maar er is ook een plant die je juist nu met rust moet laten.

Chanan FoppenGetty Images/iStockphoto

Als je eenmaal aan het snoeien bent, moet elke plant in de tuin eraan geloven. Daarmee bevorder je tenslotte de groei en bloei voor de meeste planten, maar pas wel een beetje op. Niet alle planten moeten nu gesnoeid worden. De druif is bijvoorbeeld zo'n plant die je juist niet moet snoeien in het voorjaar.

Wanneer druif snoeien

De druif kent een wintersnoei en een zomersnoei om de lekkerste druiven te kunnen oogsten. Deze plant kun je het beste snoeien tussen de langste dag (21 juni) en de kortste dag (21 december) van het jaar. Op dat moment staat de sapstroom van de plant stil en is het dus het veiligst voor de plant. In het voorjaar is de sapstroom vaak alweer op gang gekomen omdat het al een tijd niet echt meer koud is geweest en kun je de plant beschadigen bij het snoeien.

Druivenplant bloeden

Wanneer je een druif wel snoeit in het voorjaar gaat de plant ‘bloeden’. Dit vochtverlies uit de snoeiwonden kan ervoor zorgen dat de plant verzwakt of zelfs doodbloedt. Wanneer je de druif wel op het goede moment snoeit, stimuleert dat juist de vruchtbaarheid.

Zo snoei je een druivenplant het beste na de zomer:

  • Gebruik schoon en scherp gereedschap
  • Snijd de zijtakken terug tot twee ogen (verdikkingen). Laat wel altijd drie centimeter boven een oog zitten zodat het bovenste oog niet indroogt. Vanuit het oog loopt de druif dan in het voorjaar weer uit vlak onder de plaats waar je de tak hebt gesnoeid.
  • Heeft jouw plant nog maar één tak? Knip deze dan op minimaal 60 centimeter boven de grond af.

In de zomer (eind mei, begin juni) moet je de druif ook snoeien, de rijpingssnoei. Knip nieuwe scheuten en blad weg (hier hoef je niet mee te wachten tot na de zomer omdat er geen gevaar is voor bloeding) zodat alle energie naar de trossen gaat en de plant ook meer licht en lucht krijgt. Trossen groeien aan takken die minstens een jaar oud zijn. Groeien er wel heel veel trossen aan jouw druivenplant? Je kunt dan ook een aantal trossen weghalen zodat alle energie naar de overige trossen gaat. Om in het Nederlandse klimaat lekkere druiven te kunnen oogsten, is het belangrijk dat er niet meer dan 5 trossen per meter groeien.

BEKIJK OOK: Boer Tom: “Zó snoei en verjong je de boerenhortensia”:

Bron: Tuinen.nl, Groei.nl

Druivenplant snoeien Beeld Getty
Druivenplant snoeienBeeld Getty

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden