Boodschappen worden duurder door coronacrisis Beeld Getty Images
Boodschappen worden duurder door coronacrisisBeeld Getty Images

Déze producten worden allemaal duurder door de coronacrisis

Door de coronacrisis zijn de productie-, inkoop- en transportkosten van veel producten duurder geworden. Dat betekent dat we binnenkort waarschijnlijk bij de kassa meer moeten betalen. Maar over welke producten gaat dit?

RedactieGetty Images

Helaas zal bijna iedereen de prijsstijging bij het afrekenen van de boodschappen merken.

Grondstoffen duurder

De afgelopen maanden zijn veel grondstoffen duurder worden. Vooral de prijzen van hout, papierpulp en koffie stijgen de pan uit. Dat komt doordat de coronacrisis enorme invloed had op toeleveringsketens. Sommige fabrieken moesten zelfs worden stilgelegd.

Levensmiddelen

Ook de grondstoffen die nodig zijn voor de productie van levensmiddelen ontkomen niet aan het corona-effect. Supermarktketens hebben die prijsverhogingen tot nu toe niet doorberekend aan de consument, maar analisten zeggen tegen Het Financieel Dagblad dat ze dat waarschijnlijk niet veel langer kunnen volhouden.

Portemonnee

Het zal dan ook niet lang duren voordat alle producten van bijvoorbeeld Unilever in prijs zullen stijgen. Hier vallen duizenden producten onder, waaronder shampoo, frisdrank, soep en pindakaas. Alan Jope, topman van het Brits-Nederlandse concern, zegt dat Unilever zeker tot in 2022 te maken krijgt met hogere kosten en prijzen.

Uiteindelijk wordt 80 tot 90% van de kosteninflatie doorberekend aan winkels en dus aan de consument. Iedereen gaat dit hoe dan ook voelen in zijn portemonnee.

Minder inhoud

Sommige bedrijven zullen het wellicht iets anders aanpakken. Ze verhogen dan niet de prijs, maar veranderen gewoon de inhoud. Zo kan een een pak waarin normaal gesproken twintig koekjes zitten, bijvoorbeeld over een tijdje maar achttien koekjes bevatten.

Gezinsvlogger Doortje geeft tips: zó halveer je de kosten van je wekelijkse boodschappen

Bron: Financieel Dagblad.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden