null Beeld

Deze slaapgewoonte beïnvloedt je vruchtbaarheid

Gebruik je je telefoon als nachtlampje of val je regelmatig met de televisie aan in slaap? Tijd om daar snel mee te stoppen. Het is niet alleen slecht voor je nachtrust, maar kan ook je vruchtbaarheid beïnvloeden. 

Susan Dalstra

Kunstmatig licht kan het risico op onvruchtbaarheid vergroten. Dat blijkt uit een onderzoek dat de universiteit van Osaka en de Japan Science and Technology Agency samen uitvoerden. Ze voerden het onderzoek uit op muizen. Niet alleen licht, maar ook leeftijd speelt een rol. Wanneer de beesten een traditioneel dag- en nachtpatroon volgden, kon maar liefst 71% van de oudere muizen die richting menopauze gaan nog zwanger worden. Wanneer ze tijdens de nacht met kunstmatig licht in aanraking kwamen, kelderde dat aantal omlaag met 10%. Op jonge muizen had het kunstmatige licht ook effect, maar iets minder drastisch.

Biologische klok

Het verband tussen licht en zwangerschap heeft alles te maken met de biologische klok. Die klok omvat ook je menstruatiecyclus. Het was al eerder bekend dat slaap de vruchtbaarheid bevordert, maar uit dit onderzoek blijkt ook dat melatonine (het hormoon dat je slaapcyclus regelt) een cruciale rol speelt.

LEES OOK: LICHTGEVENDE TABLET ZORGT VOOR SLECHTE NACHTRUST

Melatonine

Dat zit zo: melatonine wordt aangemaakt in de epifyse, die zich in de hersenen bevindt, vlak naast het visuele centrum. Wanneer je ogen meer duisternis zien, denkt de epifyse dat het stilaan nacht wordt en gaat de productie van melatonine omhoog. Naast het feit dat melatonine ons slaperig maakt, heeft het ook invloed op de receptoren van oestrogeen en progesteron, 2 hormonen die van essentieel belang zijn voor de vruchtbaarheid.

Hormonen in de war

Als er te veel licht is van televisies of andere digitale schermen, zal de productie van melatonine vertragen wanneer het net op zijn piek zou moeten zijn. En dat zorgt niet alleen voor slapeloosheid, maar brengt ook die vrouwelijke hormonen in de war.

Nachtrust

Hoewel de studie werd uitgevoerd op muizen, zijn de wetenschappers ervan overtuigd dat het bij mensen net zo werkt - vooral bij vrouwen boven de 30. Probeer je zwanger te worden? Dan is het verstandig om alle elektronische apparaten een uur voor bedtijd links te laten liggen en er een zo consequent mogelijke nachtrust op na te houden.

Bron: Goedgevoel.be. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden