null Beeld

Déze soorten kaas kun je gewoon invriezen

Ben je ook zo dol op kaas en mag iemand je wakker maken voor een goed stuk Roquefort of juist een heerlijk blokje oude kaas? Dan is de kans groot dat je standaard je lievelingskazen in huis hebt. Daar wil je vast zo lang mogelijk van genieten, dus zochten wij uit of kaas invriezen wel of niet kan.

De beste manier om kaas te bewaren is nog altijd in de koelkast in het speciale kaaspapier, om zweten te voorkomen. Maar wat te doen als je te veel kaas hebt en te weinig tijd om het voor de houdbaarheidsdatum op te eten?

Kun je kaas invriezen?

Goed nieuws: ja, je kunt kaas invriezen. Nu is het wel zo dat de ene kaassoort hier meer geschikt voor is dan de ander. Daarnaast wil je je geliefde kaas wel zo goed en strak mogelijk inpakken om vriesbrand te voorkomen. Er zitten wat haken en ogen aan, dus we leggen je hieronder uit welke kazen wel en niet geschikt zijn voor je vriesvak.

Harde kazen invriezen

Harde en semi-harde kaas als cheddar, Goudse kaas en Parmezaanse kaas kun je prima in de vriezer bewaren. Snijd de kaas in kleine blokken en wikkel het stevig in plasticfolie. Daaromheen doe je een diepvrieszak, zodat je geen vriesbrand krijgt. Zou natuurlijk zonde zijn.

Een ander alternatief is de kaas in 2 lagen bakpapier wikkelen met daaromheen aluminiumfolie. Bewaar de kaas maximaal 2 tot 6 maanden in de vriezer en laat 24 tot 48 uur ontdooien voor gebruik.

Zachte kazen invriezen

Dat lekkere stukje brie of het laatste restje mozzarella (als je al iets overhoudt!) kun je beter meteen opeten in plaats van invriezen. Zachte kazen zijn hier niet geschikt voor. Bij het ontdooien wordt het namelijk korrelig en waterig, en da's niet erg lekker.

Goed om te weten

De kaas is na het ontdooien nog goed te eten, maar de kans bestaat dat 'ie niet meer zo lekker is als toen de kaas nog vers was. Vaak wordt de textuur wat kruimeliger. Daardoor is het wél erg geschikt om te gebruiken tijdens het koken. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere mac 'n cheese. Voor een kaasplankje kun je beter verse kaas gebruiken.

Met deze handige truc blijft je kaas langer vers:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Pure Wow. Beeld: iStock

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden