Thee drinken Beeld Getty Images/iStockphoto
Thee drinkenBeeld Getty Images/iStockphoto

Deze vier smaken thee kun je beter niet te vaak drinken

Drink jij de hele dag door thee? In veel gevallen is dat helemaal geen probleem, en zelfs wel goed, maar er zijn een aantal smaken thee die je beter niet te vaak kunt drinken.

Chanan FoppenGetty Images/iStockphoto

Het drinken van groene en zwarte thee verlaagt volgens Het Voedingscentrum het risico op een beroerte en verlaagt de bloeddruk. Daarom geldt voor volwassenen zelfs het advies om drie koppen groene thee of zwarte thee per dag te drinken. Maar kies dan wel voor de juiste smaak.

Verschillende soorten thee

Er zijn veel verschillende soorten thee: zwarte thee, groene thee, oolong, puerh, match, witte thee, gele thee en kruidenthee en thee die wordt gemaakt van andere planten dan de thee plant. Denk aan munt of gember. Thee die niet gemaakt wordt van de theeplant, is eigenlijk officieel geen thee. Daarom geldt het advies om drie koppen per dag te drinken ook niet voor deze soorten. Een aantal soorten kruidenthee kunnen zelfs schadelijk zijn als je er veel van drinkt.

Plantengifstoffen in thee

In kruidenthee kunnen plantengifstoffen zitten. Het Voedingscentrum adviseert dan ook om uit voorzorg niet een lange tijd achter elkaar grote hoeveelheden thee met zoethout, kaneel, venkel of anijs te drinken vanwege de giftige stoffen die erin (kunnen) zitten. Af een toe een kopje van deze thee kan geen kwaad, maar bij grote hoeveelheden kan dit ervoor zorgen dat je vocht vasthoudt en kan het voor een verhoogde bloeddruk zorgen.

Zoethoutthee gevaarlijk?

De plantengifstoffen kunnen in deze thee terecht komen door vervuiling tijdens het oogsten. Er kan ook van nature een gifstof in thee zitten. Dat is het geval bij thee met venkel, anijs en kaneel en ook in thee met zoethout, bijvoorbeeld ook sterrenmix, zit bijvoorbeeld van nature de plantengifstof glycyrrhizine. Je hoeft je als liefhebber van zoethoutthee niet meteen zorgen te maken. Een volwassen man of vrouw kan veilig een halve liter zoethoutthee per dag drinken. Dat zijn ongeveer drie tot vier glazen thee. Ga je daarna gewoon lekker over op de groene of zwarte thee.

Thee drinken heeft dus nadelen, maar ook voordelen. In deze video leggen we uit hoe thee zelfs je wallen kan verminderen:

Bron: Voedingscentrum

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden