Libelle samen met PostNL. Beeld
Libelle samen met PostNL.

Deze vier vrouwen ontvingen een bijzondere kerstkaart die ze nooit zullen vergeten

Een vriendin die je niet meer vaak ziet of een onverwacht bericht van iemand die je nauwelijks kent. Deze vier vrouwen weten wat voor moois een lieve kerstkaart teweeg kan brengen.

Onze commerciële redactie

Libelle samen met PostNL

Roos (33) kreeg een handgetekende kerstkaart van een vriendin die ze niet vaak meer ziet.

“Sinds vorig jaar woon ik met mijn man en kinderen in Schoonhoven. Het enige wat ik mis uit de tijd dat we in Haarlem woonden, is mijn groepje vriendinnen. Toen één van hen, Loes, mij een handgetekende kerstkaart stuurde, waarop we allemaal zijn afgebeeld, vond ik dat zo gaaf! We kennen elkaar via een Facebookgroep voor moeders in Haarlem en gingen regelmatig samen met de kinderen naar de speeltuin. Maar we dronken ook vaak een wijntje of gingen een avond stappen – zonder de kinderen natuurlijk.

“Ook al is het contact met mijn vriendinnen door de verhuizing helaas niet meer zo vaak en spontaan als voorheen, via de appgroep spreken we elkaar nog iedere dag.”

Het contact met mijn vriendinnen is door mijn verhuizing helaas niet meer zo vaak en spontaan als voorheen, maar via de appgroep hebben we nog steeds iedere dag contact. We zijn met z’n tienen echt een familie geworden. Hoewel we online nog veel contact hebben, is het toch wel heel bijzonder dat Loes de moeite had genomen om voor iedereen een kerstkaart te tekenen en te schrijven. Tot lang na kerst heb ik de kaart in huis laten staan, en ik zal 'm altijd bewaren.”

De beste vriendin van Rachel (40) is chronisch ziek. Toch ontvangt ze nog ieder jaar een kaart van Dascha.

“Ik ken Dascha al heel lang - sinds de allereerste dag op de middelbare school. We werden al snel vriendinnen en hielden vaak logeerpartijtjes. Ook stuurden we elkaar dagelijks briefjes en tekeningen, we vonden het allebei leuk om creatief bezig te zijn. Onze vriendschap is altijd gebleven, ook al verhuisde zij na haar studietijd naar België. Het contact tussen ons is wel veranderd, doordat Dascha sinds een paar jaar de chronische ziekte ME/CVS heeft.

“Dat Dascha ieder jaar de moeite neemt om mij een zelfgemaakte kerstkaart op te sturen, raakt me enorm.”

Door deze ziekte is ze na kleine handelingen al uitgeput en heeft ze pijn door licht en geluid. Toch neemt Dascha ieder jaar de moeite om mij een zelfgemaakte kerstkaart op te sturen. Dat raakt me enorm! Het is een teken dat Dascha zoveel mogelijk haarzelf probeert te blijven en nog steeds dingen onderneemt. Ik bewaar de kaarten allemaal, zelfs de briefwisseling van de middelbare school heb ik nog steeds.”

Linne (21) deelt persoonlijke verhalen op haar blog. Van een volger kreeg ze onverwachts een kerstkaart.

“Ik krijg regelmatig post van mensen die mij volgen op Instagram of mijn blog lezen. Ik deel regelmatig heel persoonlijke dingen, bijvoorbeeld over paniekaanvallen en stoppen met de pil. Juist omdat ik hier op een luchtige manier over vertel, is het voor mijn volgers herkenbaar. Ze sturen me daarom vaak bedankjes, online, maar ook via de post, wat toch wel heel bijzonder voelt.

“Ik ben dol op kaartjes en schrijf ze zelf ook vaak, omdat ik ze persoonlijker en warmer vind dan een online bericht.”

Eén kerstkaart van een volger is me echt bijgebleven. Op het kaartje had ze geschreven hoe blij en dankbaar ze was voor mijn persoonlijke verhalen. Ze had er zelfs een maskertje en een zakje thee bij gedaan. Zó bijzonder! Ik heb het kaartje nog steeds, net als de andere post die ik krijg van volgers. Ze zijn me heel dierbaar. Ik ben dol op kaartjes en schrijf ze zelf ook vaak, omdat ik ze persoonlijker en warmer vind dan een online bericht. Je neemt echt even ergens de moeite voor.”

Al jarenlang sturen Raini (47) en haar vriendin elkaar zelfgemaakte kerstkaarten.

“Ieder jaar kijk ik weer uit naar de decembermaand. Ik vind het zo leuk om het huis te versieren en de boom op te zetten. Ook maak ik zelf kerstkaarten - dat doe ik al zeventien jaar. Een goede vriendin van mij maakt ook kaarten en stuurt mij er ieder jaar één met kerst. Ik weet hoeveel tijd en moeite ze daar in steekt, met een kerstkaart ben je al snel zo'n één à twee uur bezig. De eenvoudigste zijn 3D-kaarten met achtergrondpapier, als je borduurt op de kaarten ben je veel meer tijd kwijt.

“Ik weet hoeveel tijd en moeite het kost om een kerstkaart te maken, en vind het dan ook extra bijzonder.”

Het is heel leuk om een vriendin te hebben met dezelfde hobby. We wisselen bijvoorbeeld regelmatig ideeën uit. Ook maken we nooit twee keer dezelfde kaart. Elke keer als de postbode met haar kaartje komt, ervaar ik weer een gevoel van dankbaarheid. Dat ze er zoveel tijd en liefde in steekt om een mooi kaartje te maken, vind ik heel bijzonder. Ik kan haar kaarten ook echt bewonderen. Ik bewaar ze allemaal, in een speciale doos.”

Ook een kerstkaart versturen?

Wil jij ook een kerstkaart versturen naar een familielid, collega of een goede vriendin? Maak je kerst- en nieuwjaarswensen extra feestelijk met de decemberzegels van PostNL. Dit jaar zijn de zegels ontworpen door papierkunstenares Geertje Aalders. Koop nu twee vellen decemberzegels en krijg een unieke gratis kerstbal van Vondels cadeau*! Je koopt de decemberzegels bij een PostNL-punt, of bestel ze online in de webshop van PostNL.

*Deze actie is alleen geldig bij PostNL-verkooppunten. OP=OP. Kijk voor de actievoorwaarden op postnl.nl/kerst2021.

Koop twee vellen decemberzegels in de winkel en krijg een unieke kerstbal van Vondels cadeau. Beeld
Koop twee vellen decemberzegels in de winkel en krijg een unieke kerstbal van Vondels cadeau.
null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden