null Beeld

‘Diabetesmedicijn vergroot kans op hartfalen’ + nog meer nieuws van vandaag

Drukke dag gehad vandaag? Geen zorgen. Met dit nieuwsoverzicht ben je zo weer up-to-date.

Helene van Santen

'Diabetesmedicijn vergroot kans op hartfalen'

Patiënten die het diabetesmedicijn Onglyza gebruiken moeten zo snel mogelijk in overleg met hun arts of ze kunnen stoppen met het middel. Het staat vast dat het slikken van deze zogeheten DPP-4-remmer het risico op hartfalen en zelfs de kans op overlijden vergroot. Daarvoor waarschuwt Hartpatiënten Nederland. In ons land gebruiken ongeveer 80.000 mensen het medicijn. Volgens Hartpatiënten Nederland zijn er genoeg andere geneesmiddelen beschikbaar die deze ernstige bijwerkingen niet hebben.

Gratis check op huidkanker

Wie een verdacht plekje op de huid heeft, doet er verstandig aan om dit te laten controleren door een arts. En dat kan gratis tijdens de Nationale Huidkankerdag op 30 mei. Dan stellen ruim 200 dermatologen in het hele land zich beschikbaar om verdachte huidplekken te controleren. Het aantal mensen met huidkanker is in 10 jaar verdrievoudigd van 15.000 tot 45.000. Melanoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker; hierbij ontstaan kwaadaardige kankergezwellen uit moedervlekken of pigmentvlekken. Jaarlijks gaan er zo'n 1.000 mensen aan dood. Wie zijn huid gratis wil laten nakijken op 30 mei kan zich t/m 25 april inschrijven op Huidkankerdag.nl.

Gooische Vrouwen 2 wint 'beste Nederlandse film'

Gooische Vrouwen 2 is de grote winnaar geworden bij de uitreiking van de Rembrandt Awards, de Nederlandse publieksprijzen voor nationale en internationale films, acteurs en actrices. De film won 'beste Nederlandse film', Linda de Mol werd bekroond als 'beste Nederlandse actrice' en Nothing Really Matters van Mr. Probz als 'beste filmhitsong'. Oorlogsgeheimen werd verkozen tot 'Beste jeugdfilm’. De Ere Rembrandt Award ging dit jaar naar Gijs Scholten van Aschat.

Loverboy Valkenburg blijft langer vast

De 21-jarige 'loverboy', hoofdverdachte in de Valkenburgse zedenzaak, blijft langer vastzitten. Dat heeft de rechtbank vandaag beslist. De advocaat van de loverboy had om vrijlating gevraagd, maar de rechtbank vindt dat de samenleving het niet zou begrijpen als de verdachte vrij zou komen, en er vluchtgevaar bestaat. Justitie verdenkt de loverboy van het mogelijk maken van prostitutie van een 16-jarig meisje in o.a. een hotel in Valkenburg. In deze zaak zijn 56 mannen aangehouden. Twee van hen pleegden vervolgens zelfmoord na de publiciteit rond deze zaak.

'Op iedere school les in reanimatie'

Reanimatieles moet een vast onderdeel van het lespakket op de middelbare scholen worden. Dat vindt de Hartstichting, die een petitie startte voor het idee om reanimatieles te geven aan scholieren vanaf 14 jaar. De petitie, die door ruim 36.000 mensen is ondertekend, is overhandigd aan het Platform Onderwijs2032. Dit platform bekijkt voor het Ministerie van Onderwijs welke kennis en vaardigheden leerlingen in de toekomst echt nodig hebben. Op dit moment bieden zo'n 100 scholen in Nederland reanimatieles aan. Door leerlingen vertrouwd te maken met reanimeren, komen er jaarlijks 180.000 jongeren bij die een hartstilstand kunnen herkennen en weten hoe ze in een noodsituatie moeten handelen, aldus de Hartstichting.

Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden