null Beeld Brunopress
Beeld Brunopress

Diederik Gommers: “Advies over het combineren van twee verschillende vaccins volgt binnenkort”

Als je momenteel gevaccineerd wordt met Pfizer, AstraZeneca of Moderna krijg je twee keer hetzelfde vaccin. Maar in verschillende landen wordt er al gebruikgemaakt van een combinatie van twee vaccins. Volgens Diederik Gommers duurt het niet lang meer voor het advies hierover ook in Nederland gegeven wordt.

Anne-Flore MullerBrunopress

Dat zegt de IC-arts in de de BNR-podcast Vraag het Gommers.

Twee verschillende vaccins

Het vaccineren is in volle gang en er wordt ook nu nog continu onderzoek gedaan om het prikken sneller en succesvoller te kunnen laten verlopen. In meerdere landen, waaronder Spanje en Groot-Brittannië, is daarom al onderzoek gedaan naar het combineren van twee verschillende vaccins. De combinatie van AstraZeneca en een mRNA-vaccin wordt aldaar momenteel uitgeprobeerd.

Studies

In Nederland is dit echter nog niet toegestaan, maar de Gezondheidsraad zal hier binnenkort advies over geven. Diederik Gommers vertelt in de BNR-podcast: “Ze hebben gekeken of het slim is om na AstraZeneca een mRNA-vaccin te geven. In deze studie is dat Pfizer. Ook is er gekeken of je na een prik met Pfizer een prik met AstraZeneca kan krijgen. In de eerste resultaten die in mei werden gepubliceerd, werd er vooral gekeken naar de bijwerkingen.”

Meer bijwerkingen

En tegen de verwachting in werden er juist meer bijwerkingen geconstateerd bij het combineren van twee vaccins. “Je ziet dat het aantal bijwerkingen toeneemt. Vooral vermoeidheid, hoofdpijn, algemene malaise en spierpijn heb je meer als je zo’n combi neemt.”, aldus de IC-arts.

Advies

Of je meer antistoffen ontwikkelt door het krijgen van twee verschillende vaccins, is nog onduidelijk. Gommers laat weten dat zodra de onderzoeksresultaten hierover bekend zijn, het advies van de Gezondheidsraad over het al dan niet combineren van prikken snel zal volgen.

Heb je vragen over het vaccin? Dokter Ruter geeft antwoord op een aantal prangende vragen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: BNR

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden