Diederik Gommers in 'Op1':
Diederik Gommers in 'Op1': "De vaccins krijgen de cijfers niet omlaag, dus we moeten de komende jaren met Covid leven”Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Corona

Diederik Gommers in ‘Op1’: “De vaccins krijgen de cijfers niet omlaag, dus we moeten de komende jaren met covid leven”

Dinsdagavond was Diederik Gommers te gast bij de talkshow Op1. Daar waarschuwde hij voor de oplopende coronacijfers en liet hij weten dat we de komende jaren waarschijnlijk nog met covid zullen leven.

Tara StokdijkHollandse Hoogte / Robin Utrecht

Er liggen nu een stuk meer coronapatiënten op de ic dan vorig jaar op dit moment, vertelt Gommers in Op1: “Precies een jaar geleden op 24 augustus hadden we 41 patiënten op de ic liggen en nu 230.” Dat terwijl een groot deel van de Nederlanders nu is gevaccineerd en dat was vorig jaar niet het geval.

Coronapatiënten op de ic

Gommers legt uit dat het grootste deel van de coronapatiënten op de ic ongevaccineerde mensen zijn. Maar het feit dat gevaccineerden ook besmettelijk kunnen zijn én dat de heersende deltavariant erg besmettelijk is, zorgt volgens hem voor deze hoge cijfers.

Uitstroom verpleegkundigen

Wat daarnaast meeweegt, en dat ziet hij veel gebeuren, is de uitstroom van verpleegkundigen: “Mensen zeggen: ‘Dit is mijn vak niet meer.’ De rek is eruit”, vertelt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.

Komende jaren

Of we ooit van corona af komen? Daarover zegt hij: “Laten we hopen van wel, maar voorlopig nog even niet. De deltavariant zit ons toch in de weg. We hoopten dat het vaccin zou helpen, maar we krijgen het nog niet omlaag. Ik ben bang dat we daar de komende jaren nog mee moeten leven.”

Keuzes maken

Gommers is ook bang dat coronapatiënten een groot beslag zullen blijven leggen op de ic’s en stelt hierover een kritische vraag: “Dit betekent dat we keuzes moeten maken. Kunnen we ongestraft maar operaties blijven uitstellen, of moeten we toch zeggen: dit is de capaciteit van de intensive care in Nederland?”

Zelfzorg bij corona: dit moet je wel en niet doen

Bron: Metronieuws, Welingelichtekringen.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden