Gommers Beeld ANP
GommersBeeld ANP

Diederik Gommers: “Rutte en de Jonge hadden sorry moeten zeggen”

De versoepelingen van de coronamaatregelen waren voor velen een verademing. Dat het twee weken na ingang alweer gedaan is met de pret, is dan ook een bittere pil. Dat snapt ook Diederik Gommers. Met een lang bericht op Instagram steekt hij Nederland een hart onder de riem én geeft hij uitleg.

Anne-Flore MullerANP

De internist snapt ook heel goed dat sommigen zich moedeloos of gefrustreerd voelen en de aanscherping van de maatregelen moeilijk kunnen begrijpen.

Aangescherpte maatregelen

Per ingang van zaterdagochtend 06 uur moeten horeca weer om middernacht dicht. Grote evenementen kunnen niet langer doorgaan, en Nederland dreigt zelfs op rood te komen te staan. Het aanscherpen van de maatregelen was volgens premier Rutte hard nodig, gezien er steeds meer besmettingen met de deltavariant van het coronavirus zijn en nog niet iedereen gevaccineerd is.

Begrip

Een flinke tegenslag, vooral omdat de zomervakantie begonnen is en velen snakken naar vakantie. Diederik Gommers snapt dat maar al te goed, schrijft hij op Instagram. “Ik snap dat wanneer ik schrijf “we doen het met z’n allen”, dit wat weerstand bij jullie op kan roepen. Mijn vakantie is afgelopen, maar veel mensen smachten naar ontspanning en rust - die wellicht nu niet door kan gaan” begint de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.

Uitleg Diederik Gommers

Hij vervolgt met een uitleg waaróm de nieuwe maatregelen zo nodig zijn. “Het leek allemaal namelijk zo mooi eind juni, want de ziekenhuis- en IC-opnames met Covid-patiënten daalden als een speer. Dat was ook steeds de meetlat van eventuele versoepelingen. Er waren waarschuwingen uit Engeland over de deltavariant maar wij hoopten dat we iets verder waren met onze volledige vaccinaties. De kwetsbaren zijn immers grotendeels volledig gevaccineerd. De nieuwe variant verspreidt zich echter veel makkelijker en ongevaccineerden zijn vatbaarder en worden zieker”, legt Gommers uit.

‘Ze hadden sorry moeten zeggen‘

“Ook zien we dat er meer doorbraakinfecties voorkomen bij volledig gevaccineerden, maar gelukkig worden die mensen niet ernstig ziek. Moeten we ons zorgen maken en komt er een 4e golf aan? Op dit moment weten we dat gewoon niet maar we waren wel te rooskleurig. Ik begrijp niet waarom Rutte en De Jonge niet gewoon sorry hebben gezegd op de persco”, benadrukt hij.

Agressiever virus

Gommers gaat verder: “Met een agressiever virus heb je minder mensen nodig om weer de IC’s te laten overlopen: in plaats van 12 miljoen volwassenen in 2020, zijn er nu 3 miljoen ongevaccineerde in herfst van 2021. Je hebt maar 1000 ernstig zieke patiënten nodig om de IC’s weer te laten overlopen. Hopelijk zijn we er op tijd bij maar het is duidelijk minder positief geworden”, besluit hij.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Instagram, Rijksoverheid

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden