null Beeld EM-Press/Patrick van Emst
Beeld EM-Press/Patrick van Emst

Diederik Gommers: “Sla kerst dit jaar maar een keertje over”

Volgens Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), is het te vroeg om de coronamaatregelen rond de feestdagen te versoepelen.

Online redactie LibelleEM-Press/Patrick van Emst

Hij komt dan ook met het advies om kerst een jaartje over te slaan.

Wachten tot vaccin

Gommers ziet vooralsnog geen aanwijzingen voor een versoepeling van de maatregelen met kerst. “We hebben allemaal de neiging om wat perspectief te hebben, ik ook. Om te versoepelen en samen kerst te vieren", zegt hij op Radio NPO 1. Maar hij benadrukt daarbij dat het misschien verstandiger is om "de periode tot het vaccin te overbruggen".

Extra druk ziekenhuizen

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde eerder deze week om de coronamaatregelen niet te versoepelen in december. Het vieren van de feestdagen zou alleen in huiselijke kring moeten gebeuren met bijvoorbeeld maximaal zes gasten. Als de regels half december worden afgezwakt en de besmettingen nemen toe, dan zal dat leiden tot een extra belasting van ziekenhuizen, verpleeghuizen en wijkverpleging in de kerst- en nieuwjaarsperiode.

Huiselijke kring

Gommers komt zelfs met het advies om de feestdagen dit jaar helemaal niet te vieren. "Sla kerst een keertje over", zegt hij. En als mensen het dan toch klein en in huiselijk kring vieren, is het volgens hem belangrijk om goed op elkaar te blijven letten. "De kerstdagen worden vaak gebruikt om de eenzaamheid tegen te gaan. Het zijn de meest donkere dagen. We mogen ook al geen Oud en Nieuw vieren en vuurwerk afsteken.".

Als OMT-lid is Gommers voorstander van de suggestie van het OMT om de kerstvakantie voor scholen met een week te verlengen. "Lijkt mij een mooie oplossing.” Het kabinet wil op 8 december meer duidelijkheid geven over mogelijke versoepelingen in december.

De zorg geeft antwoord: heeft Nederland corona onderschat?

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Radio NPO 1. Beeld: Brunopress

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden