null Beeld ANP
Beeld ANP

Geen zorgen

Diederik Gommers verwacht geen nieuwe lockdown door deltavariant: ‘We denken dat we het kunnen controleren’

In de podcast Vraag het Gommers van BNR nam Diederik Gommers gisteravond de zorgen van veel Nederlanders weg. Hij denkt namelijk niet dat er een nieuwe lockdown komt door de opkomst van de deltavariant van het coronavirus.

Mirna WiggersANP

IC-baas Gommers legt uit dat een lockdown volgens hem alleen nodig is als de ziekenhuizen weer vol raken. Hij denkt niet dat dat snel zal gebeuren. Hij verwacht, net als veel andere experts, dat de deltavariant dit najaar dominant zal zijn in Nederland.

Deltavariant rukt op

Dat is het geval als het overgrote deel van alle besmettingen worden veroorzaakt door de deltavariant. Vorige week werd al bekend dat op dit moment de helft van alle besmettingen komen door de deltavariant.

Mitsen en maren

Hoewel Gommers een nieuwe lockdown niet snel ziet gebeuren, benoemt hij wel een aantal risico's die die verwachting kunnen bijstellen. Zo is nog altijd niet helemaal duidelijk hoe lang volledig gevaccineerden beschermd zijn tegen het coronavirus. “Dat gaan we in de gaten houden. Misschien moeten de zeventig- en tachtigjarigen een extra prik krijgen", vertelt hij.

Vaccinatiegraad

Hij zegt dat het eigenlijk vooral draait om de vraag of mensen die besmet raken ook ernstig ziek worden: “De vaccinatiegraad is onder ouderen gelukkig hoog. Meer dan 80% van alle ouderen zijn gevaccineerd, dat beschermt hen.”

Ook het gedrag van mensen blijft heel belangrijk, benadrukt hij. We moeten ons blijven houden aan de basismaatregelen, anders kunnen nieuwe maatregelen toch nog nodig zijn.

Besmet met corona? Dit zijn op lange termijn de klachten waarmee je te maken kunt hebben:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Nu.nl, Telegraaf.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden