null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Diepvries- vs verse pizza: welke bevat de meeste calorieën?

Of je 'm nu bestelt of even in de oven gooit: een pizza blijft gemakkelijk eten bij uitstek. Maar is het één gezonder dan het ander? 

Online redactie LibelleGetty Images/iStockphoto

We vroegen het Libelle's voedingsexpert Astrid.

Topping is allesbepalend

"Pizza's die je afhaalt, laat bezorgen of in een restaurant eet, kunnen groter of rijkelijker zijn belegd dan een diepvriespizza en daardoor meer calorieën bevatten", vertelt Astrid. "Aan de andere kant heb je bij een verse, zelfgemaakt pizza de meeste invloed op de samenstelling ervan. Maar een verse pizza hóeft niet minder calorieën te bevatten dan eentje uit de diepvries. Het ligt aan de topping. Zo is een pizza met veel vlees en kaas met gemiddeld 1.200 calorieën een stuk calorierijker dan eentje met groente erop."

Pizza calorieën

Je kunt volgens de voedingsexpert dus het best gaan voor een pizza met veel groente - of 'ie nou uit de diepvries komt of vers bereid wordt. "Met name bij verhitting verliezen groenten een deel van de vitamines, maar er blijven altijd wat vitamines over. Een pizza is hoe dan ook gezonder als er voornamelijk groente op zit, vooral omdat er dan minder calorieën in zitten: namelijk ongeveer 750 calorieën. De totale hoeveelheid groente op een pizza zal niet veel zijn, dus je kunt er het best wat groente bij eten of groente op een ander moment van de dag eten, bijvoorbeeld tussendoor."

Heerlijk hapje: dubbelgevouwen pizza gevuld met geitenkaas, vijgen en walnoten. En die maak je zó...

null Beeld

Dr. ir. Astrid Postma-Smeets is voedings- en gezondheidsexpert van het Voedingscentrum.

In Libelle's kookboeken vind je heerlijke (caloriearme) recepten. Heb jij ze al in huis?

Meer lekkere recepten en handige keukentips? Like Libelle Lekker Nederland op Facebook en schrijf je in voor de Libelle Lekker-nieuwsbrief.

Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden