Dieuwertje Blok krijgt déze bijzondere rol tijdens de Nationale Herdenking  Beeld BrunoPress / ArjoFrank Fotografi
Dieuwertje Blok krijgt déze bijzondere rol tijdens de Nationale HerdenkingBeeld BrunoPress / ArjoFrank Fotografi

Eervol

Dieuwertje Blok krijgt déze bijzondere rol tijdens de Nationale Herdenking

Dieuwertje Blok (65) krijgt een eervolle taak toebedeeld tijdens de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei. Wim Donk, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, onthulde in een podcast dat Dieuwertje een toespraak gaat houden tijdens de herdenking.

Erandi GodinezBrunoPress / ArjoFrank Fotografi

Dieuwertje is vooral bekend van het Sinterklaasjournaal, maar presenteerde daarnaast ook diverse andere programma’s. Dat zij werd gevraagd voor 4 mei is niet toevallig. Dieuwertje geeft al jarenlang Vrijheidscolleges op verschillende basisscholen ‘waarin zij het belang van het maken van eigen keuzes en onafhankelijk denken beklemtoont’, aldus het comité.

Gastprovincie

Voordat Dieuwertje haar toespraak gaat houden, geeft schrijver Marcel Möring een voordracht in De Nieuwe Kerk. Herman van Rompuy, voormalig voorzitter van de Europese Raad en oud-premier van België, geeft op 5 mei een lezing in Zwolle in Overijssel. Dit jaar is Overijssel namelijk de gastprovincie voor de nationale viering van de bevrijding.

Thema

Het thema van alle herdenkingen, vieringen en activiteiten in 2023 is ‘Leven met oorlog’. Met dit thema wil het comité aandacht vragen voor ‘de impact van oorlog op individuen, families en de samenleving.’ Vorig jaar spraken burgemeester Femke Halsema en historicus en tv-presentator Hans Goedkoop tijdens de Nationale Herdenking.

Bron: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden