Gouden Griffel Beeld Foto: Jelmer de Haas
Gouden GriffelBeeld Foto: Jelmer de Haas

En de winnaar is..

Dit boek is verkozen tot beste kinderboek van dit jaar

Op de vooravond van de 67ste Kinderboekenweek zijn de belangrijkste boekenprijzen in kinderboekenland uitgereikt: de Gouden Griffel en het Gouden Penseel.

RedactieFoto: Jelmer de Haas

Het boek Gozert (Uitgeverij Lemniscaat) dat is geschreven door Pieter Koolwijk en geïllustreerd door Linde Faas, werd bekroond met de Gouden Griffel 2021. Hele verhalen voor een halve soldaat (Uitgeverij Querido), geïllustreerd door Ludwig Volbeda en geschreven door Benny Lindelauf, won het Gouden Penseel 2021.

Over Gozert zei de jury: “Koolwijk bewijst dat verbeeldingskracht recht heeft op een plek in de realiteit. Hij balanceert kundig op de grens tussen fantasie en werkelijkheid. Daarin is hij heer en meester.”

Gouden Griffel-winnaar Gozert

Ties heeft een probleem. Tenminste… dat vinden de meeste mensen. Ties vindt dat niet: hij heeft een vriend. Gozert. De tofste, leukste, stoerste, coolste vriend die je je kunt voorstellen. Alleen is Ties de enige die Gozert ziet en hoort. En de plannen van Gozert zijn zo fantastisch dat Ties erdoor in moeilijkheden komt… Ties’ ouders willen dat Gozert verdwijnt en nemen een ingrijpende beslissing. Maar Ties wil helemaal niet van Gozert af.

Hele verhalen voor een halve soldaat Beeld Omslag boek
Hele verhalen voor een halve soldaatBeeld Omslag boek

Gouden Penseel-winnaar Hele verhalen voor een halve soldaat

Zes broers worden opgeroepen om dienst te nemen in het leger. Op weg naar het front moeten ze zich melden bij een grenspost. Geschikte giften of geld om de grens te kunnen passeren, bezitten de broers niet. Verhalen kennen ze echter in overvloed. Verhalen over een behekst meer, over een poppenspeler die over lijken gaat om succes te hebben en over een jongeman die zo mooi is dat de mannen uit zijn dorp hem van pure jaloezie het liefst een kopje kleiner maken. De broers vertellen en vertellen alsof er een leven van af hangt. En dat is ook zo.

Gozert Beeld Omslag boek
GozertBeeld Omslag boek

De prijzen voor het best geschreven oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek (Gouden Griffel is) en het mooist geïllustreerde oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek van het afgelopen jaar (Het Gouden Penseel) bestaan dit jaar 50 jaar. Dat wordt gevierd met een tentoonstelling en zoals elk jaar met het Kinderboekenweekgeschenk. Dit jaar het boek Tiril en de toverdrank geschreven door Bette Westera met illustraties van Pyhai.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden