null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dít dieet vermindert volgens onderzoek het risico op hart- en vaatziekten

Koolhydraatarm, suikervrij of paleo; er zijn veel diëten die mensen uitproberen, maar volgens onderzoekers van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health uit Baltimore is er 1 dieet dat pas echt gezond is.

Kirsten BloemenGetty Images/iStockphoto

En dat is een plantaardig eetpatroon.

Veganistisch

Een plantaardig eetpatroon wordt ook wel een veganistisch eetpatroon genoemd. Hierbij eet je geen dierlijke producten, dus naast geen vlees of vis, ook geen zuivel of ei. De onderzoekers onderzochten 30 jaar lang 12.168 mannen en vrouwen tussen de 45 en 64 jaar. Van deze respondenten overleden er 5.436 en bij 1.565 mensen waren hart- en vaatziektes de doodsoorzaak. Wat bleek? De proefpersonen die veel vlees en geraffineerde koolhydraten aten, hadden 32% meer kans om te sterven aan hart- en vaatziekten dan de proefpersonen die geen of weinig dierlijke producten aten. Ook hadden ze 16% meer kans op hartfalen, niet-fatale hartaanvallen en beroertes. Daarnaast bleken ze ook 18% tot 25% meer kans te hebben om te overlijden aan alle mogelijke oorzaken tijdens het onderzoek.

Minder vlees

Volgens Casey Rebholz, co-auteur van de studie en onderzoeker aan de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, is dit een goed bewijs dat een plantaardig eetpatroon goed is voor je gezondheid. “Een belangrijke les die we hieruit kunnen trekken is dat mensen voldoende fruit, groenten en volle granen moeten eten en minder rood en verwerkt vlees”, vertelt hij. Ook uit een onderzoek van de University of Oxford uit 2013 onder 45.000 Schotten en Engelsen kwam naar voren dat een plantaardig dieet goed is voor de mens, en dan vooral op het gebied van bloeddruk en cholesterol.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: HLN. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden