Dit experiment laat zien hoe slecht de droge grond regenwater opneemt Beeld Getty Images/iStockphoto
Dit experiment laat zien hoe slecht de droge grond regenwater opneemtBeeld Getty Images/iStockphoto

Dit experiment laat zien hoe slecht de droge grond regenwater opneemt

We hadden nooit verwacht dat we dit zouden zeggen, maar sinds de hittegolf we zijn blij als er regen wordt voorspeld. Het is lekker dat het buiten een beetje afkoelt, maar voor de droge grond doet dat helaas niet zoveel. Dit experiment laat zien hoe slecht de bodem regenwater opneemt.

Ismay GijsenGetty Images/iStockphoto

De kurkdroge bodems in Nederland worden alleen vochtig als er over een langere periode geleidelijk regen valt. Nu is er even een dipje, maar later in augustus wordt het ‘gewoon’ weer 30 graden.

Experiment met droge grond

De Britse universiteit van Reading maakte een video waarin ze laten zien hoe slecht de droge grond water opneemt. Helemaal links is een beker water te zien bij nat gras, in het midden gras tijdens een normale zomer en uiterst rechts na een hittegolf. Op de laatste beelden zie je dat de grond nauwelijks water absorbeert. RTL Nieuws en de Partij voor de Dieren (PvdD) deelden op social media een gelijksoort filmpje.

Tekst gaat hieronder verder

Dit kun je doen

Hartstikke interessant die beelden, maar wat kun je zelf doen? Hoe zorg je nou dat de grond het regenwater wél opneemt? Helaas is er geen magische spreuk waardoor je droge bodems en de klimaatcrisis in je uppie oplost, maar je kunt wel je steentje bijdragen door je tuin watervriendelijk in te richten. Bijvoorbeeld door de regenpijp van het riool te koppelen of een groene gevel te creëren. Alle tips lees je hier.

Bepalen welke grondsoort je in de tuin hebt, lukt helaas niet met het blote oog. Tuinvlogger Loes legt je daarom stap voor stap uit hoe je dat doet:

Bron: NOS

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden