null Beeld

Dit gebeurt er gedurende je leven met je borsten

Borsten. Ze komen in alle vormen en maten en gedurende je leven zijn ze soms je beste vriendinnen en soms is jullie relatie wat minder. Net als jij, veranderen je borsten gedurende je leven.

Anni Karvonen

Dit zijn de verschillende levensfases van 'de dames'.

In de baarmoeder en de kinderjaren

Hoewel ze grofweg de eerste 13 jaar van je leven zo goed als onopgemerkt blijven, ontwikkelen je borsten zich al zodra je als vrouwelijk wezen in de baarmoeder zwemt. Zodra een meisje geboren wordt, begint de vorming van het moedermelksysteem al. Voor je het weet kun je gedag zeggen tegen je vertrouwde platte borstkas.

null Beeld

Tienerjaren

"Help, help, help, HELLUP, ik krijg tieten!" En daar zit je als jonge puber waarschijnlijk echt niet op te wachten. En zeker niet als je moeder thuiskomt met een stoere doch gênante 'eerste bh' van de Hema. Zonder beugels en sluiting, maar wel met een bescheiden triangel cupje. En dit alles omdat je eierstokken besluiten om oestrogeen aan te maken. Tienerjongens daarentegen, zien wel weer de voordelen van deze groeispurt.

null Beeld

Als twintiger

Je borsten zijn nu je beste vrienden en terecht. Op bijna bovennatuurlijke wijze tarten ze de zwaartekracht en je verdient het om trots te flaneren in weinig verhullende topjes. Deze tijd komt immers nooit meer terug. Althans, niet als het aan Moeder Natuur ligt. De plastisch chirurg denkt hier anders over. Raak overigens niet in paniek als je op deze leeftijd vreemde knobbels in je borsten ontdekt. De kans is heel groot dat dit (goedaardige) fibroadenomen zijn. Laat dit wel altijd checken door de dokter!

null Beeld

Als dertiger

Afhankelijk van het wel of niet krijgen van kinderen, begint hier mogelijk de aftakeling. Tijdens een zwangerschap zullen je borsten waarschijnlijk alle aandacht trekken, niet alleen omdat ze tot 3 cupmaten kunnen groeien (hallo!), maar ook omdat onsierlijke striae de kop kan opsteken. Na de opgeblazen periode zit er vaak niets anders op dan weer inzakken. De kans is heel aannemelijk dat er 2 troosteloze, leeggelopen ballonnen overblijven.

null Beeld

LEES OOK: HELFT VAN EUROPESE VROUWEN WIL KLEINERE BORSTEN

Veertigers en vijftigers

Nu je (een soort van) vrede hebt met je post-baby borsten, is het tijd om ze weer lief te hebben en te respecteren. Op deze leeftijd zul je naar alle waarschijnlijkheid voor het eerst te maken krijgen met een mammografie en zul je merken dat je borsten zachter worden. Dit komt door het dalen van je oestrogeen-level. Daarnaast zullen je bh's harder aan het werk moeten om de boel omhoog te houden.

null Beeld

Vanaf 60 en ouder

Na de menopauze zijn je borsten officieel met pensioen. Omdat je eierstokken geen oestrogeen meer aanmaken, is er van je borsten weinig meer over dan zacht vetweefsel. Behalve een goede push-up bh, is er niks meer dat de onvermijdelijke zwaartekracht langer kan tegenhouden.

null Beeld

Bron: PureWow. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden