null Beeld

Dít gebeurt er met je lichaam als je iedere dag hetzelfde ontbijt

Ontbijt je iedere ochtend met een schaaltje havermout, stukjes appel en wat kaneel? Dat lijkt misschien saai, maar eigenlijk is het juist heel erg goed voor je om iedere dag hetzelfde ontbijten.

Online redactie Libelle

Ziet jouw routine er iedere ochtend weer hetzelfde uit? Dan ben je heus niet de enige. Eerder werd gezegd dat het goed is om af te wisselen qua ontbijt, maar uit nieuw onderzoek blijkt dus dat het juist slim is om iedere ochtend hetzelfde te eten.

Beslissingen nemen

Uit onderzoek blijkt dat het eten van hetzelfde ontbijt daadwerkelijk bijdraagt aan een betere besluitvorming. Volgens de onderzoekers moeten we ontzettend veel beslissingen nemen iedere dag, waardoor op een gegeven moment ons besluitvormingsvermogen slechter wordt. Kortom: je dagelijkse beslissingsbevoegdheid is beperkt. Door iedere dag hetzelfde te eten als ontbijt, heb je al een keuze minder gemaakt.

Gevangenen

Als je een hele dag beslissingen moet maken, kun je ‘beslissingsmoe’ worden. In een van de onderzoeken naar het fenomeen beslissingsmoeheid, hebben Jonathan Levav van Stanford en Shai Danziger van Ben-Gurion University meer dan 1100 beslissingen onderzocht die rechters in een rechtbank hadden genomen over het al dan niet verlenen van een voorwaardelijke vrijlating. Gevangenen die ’s ochtends voor de rechter verschenen, hadden een kans van 70% om voorwaardelijke vrijlating te krijgen, terwijl dat percentage halverwege de middag daalde tot slechts 10%.

Het verschil? Volgens de auteurs van de studie was dit te wijten aan deze zogeheten 'beslissingsmoeheid'. Dit leidt ertoe dat mensen na het nemen van té veel beslissingen, uiteindelijk voor de gemakkelijke optie gaan.

Diversiteit

Door kleinere beslissingen die we elke dag moeten nemen te elimineren, zorg je ervoor dat je door de dag heen grote beslissingen wel kunt nemen en dus geen last hebt van ‘beslissingsmoeheid’. Je ontbijt is hier een van. Hou je toch van diversiteit en eet je liever niet iedere dag hetzelfde? Beslis dan aan het begin van de week, wat je iedere dag gaat ontbijten. Zo hoef je daar de dag zelf niet mee over na te denken.

Dít is waarom je het beste overnight oats kunt eten om af te vallen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Women’s Health. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden