null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is alles dat je moet weten over blauwe bessen

Elke maand besteden we aandacht aan een vers product van Albert Heijn. Deze week: alles wat je moet weten over blauwe bessen.

onze Commerciële RedactieGetty Images/iStockphoto

Libelle samen met Albert Heijn

Marleen Koolmees is redactie-manager bij Libelle en presenteert op libelletv.nl AH’s kookwedstrijd bij Keizer Culinair. Deze week maken drie Libelle-lezeressen hun favoriete gerecht met blauwe bessen. Marleen: “Mijn muesli met yoghurt is ’s ochtends niet compleet zonder blauwe bessen. En ook een muffin met blauwe bessen sla ik niet snel af! Dus bij mij thuis staat er altijd wel een bakje in de koelkast.”

Gezond besje

Uit onderzoek is gebleken dat blauwe bessen veel antioxidanten bevatten en ze het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Ze bevatten vitamine K en zijn rijk aan vezels. Neem dus gerust nog een handje!

Even tussendoor…

Albert Heijn verkoopt blauwe bessen ook als snackfruit, in een bekertje van 90 gram. Handig voor onderweg of als tussendoortje.

null Beeld

Wist je dat...

de struik waar de blauwe bes aan groeit wel 30 tot 40 jaar oud kan worden?

null Beeld

Indianen

De blauwe bes komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. De indianen gaven hun kinderen blauwe bessen tijdens de hongersnood en de bessen werden daarnaast ook gebruikt als medicijn tegen hoesten en ademhalingsproblemen. Tegenwoordig worden blauwe bessen op veel plekken in de wereld geteeld, ook in Nederland.

Lekker knapperig

De smaak van een blauwe bes is friszoet en heeft een knapperige bite. Bewaar ze in de koelkast, dan blijven ze zo lang mogelijk vers. Ze smaken heerlijk door de yoghurt, in een verse smoothie, salade of in een muffin.

null Beeld

Blauwe bessen kwark

Voor 4 personen:

50 g gepelde pistachenoten

50 ml acaciahoning

4 takjes verse munt

500 g magere kwark

150 gr blauwe bessen

Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pistachenoten op middelhoog vuur in 3 min. goudbruin. Schenk de helft van de honing erbij en bak al omscheppend nog 2 min. Snijd de helft van de munt in dunne reepjes. Verdeel de kwark over 4 kommen en roer de munt erdoor. Schenk de rest van de honing erover. Verdeel de pistachenoten en blauwe bessen over de kwark. Garneer met de rest van de muntblaadjes. Variatietip: geef de kwark een kruidig accent door er ½ tl gemalen kardemom door te roeren.

null Beeld

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden