Dit is alles wat je moet weten over andijvie
Elke maand besteden we aandacht aan een vers product van Albert Heijn. Deze week: alles wat je moet weten over andijvie.
Libelle samen met Albert Heijn
Marleen Koolmees is redactiemanager bij Libelle en presenteert de kookwedstrijd. Deze week maken 3 lezeressen hun favoriete gerecht met andijvie. “Als kind was ik niet dol op andijviestamppot, maar inmiddels heeft deze groente er een fan bij! Ik wist niet dat andijvie zo gezond is en dat je er zo veel mee kunt. Dus kom maar op met die andijvierecepten!”
Lekker knapperig
Het moment van oogsten bepaalt de kwaliteit van de andijvie. Ideaal is de combinatie van koud en droog weer, want daardoor ontstaat een stevige structuur en is de andijvie lekker knapperig. Dus juist om deze reden wordt andijvie in ijswater gewassen.
In de mix
Voor een snelle en vooral gezonde (lunch)salade: meng de mix met pasta, tomaatjes, mozzarella, pesto en wat olijven. Rauwe andijvie is natuurlijk ook heerlijk als stamppot: gemengd met gekookte aardappels.
Vitaminebom
Andijvie is van nature rijk aan vezels, vitamine A, C en K.
Wist je dat...
Andijvie met de hand wordt geoogst? Het bittere sap wordt direct afgespoeld, zodat het blad niet verkleurt.
Mediterrane andijviestamppot
Voor 4 personen:
1,25 kg kruimige aardappelen
1 takje rozemarijn
1 teen knoflook, fijngehakt
3 el olijfolie extra vierge
1 krop andijvie, in reepjes
1 pakje serranoham à 80 g, in reepjes
½ potje zongerijpte Taggia olijven à 180 g, uitgelekt
Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze samen met het takje rozemarijn in 20 min. gaar. Giet af en vang een kopje
kookvocht op. Laat de aardappels op een warmhoudplaatje op laag vuur 2 min. droogstomen. Verwijder de rozemarijn en pureer de aardappelen. Roer de knoflook en de olijfolie erdoorheen, en zoveel kookvocht tot de puree en glad is. Schep de andijvie, ham en olijven erdoor. Lekker met rookworst.