null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is alles wat je moet weten over asperges

Elke maand besteden we aandacht aan een vers product van Albert Heijn. Deze week: alles wat je moet weten over asperges.

onze Commerciële RedactieGetty Images/iStockphoto

Libelle samen met Albert Heijn

Marleen Koolmees is redactiemanager bij Libelle en presenteert de kookwedstrijd bij Keizer Culinair. Deze week maken 3 lezeressen hun favoriete gerecht met witte asperges. Marleen: “Asperges, ik ben er echt dol op. En dankzij Vers Getest weet ik inmiddels dat er zo veel mee mogelijk is. En stuk voor stuk even verrukkelijk!”

In het seizoen

Van maart t/m juni eten we het ‘witte goud’ van Nederlandse bodem. De witte asperges van Albert Heijn komen van Brabantse bodem om precies te zijn.

Check!

Goede en verse asperges zijn te herkennen aan aan een stevige stengel met een gesloten kop. Wrijf als extra check de stengels zachtjes

tegen elkaar. Verse asperges maken dan een piepend geluid.

null Beeld

Schillen ja of nee?

Groene asperges hoeven niet worden geschild, witte wél. Verwijder altijd eerst de houtige onderkant van de stengel. Schil daarna met een mesje of dunschiller vanaf vlak onder het kopje in één beweging naar beneden en rondom.

null Beeld

Wit vs groen

Witte asperges groeien onder de aarde en hebben geen zon gezien. Dat verklaart hun witte kleur. Groene asperges groeien onbedekt en bouwen daardoor een kleurtje op. Ook de smaak is anders: witte asperges zijn wat zoeter en delicater dan de groene familieleden.

null Beeld

Wist je dat...

Asperges het beste in een vochtige theedoek kunnen worden gewikkeld? Zo blijven langer houdbaar in de koelkast.

Asperge-zalmpakketje

Voor 4 personen:

1 kg verse witte asperges

300 g verse zalmfilets

200 ml droge witte wijn

1 zakje aspergesaus (40 g)

250 ml water

50 g roomboter

8 g verse basilicum (bakje 15 g)

1 stokbrood

Verwarm de oven voor op 220 °C. Schil de asperges en verwijder de onderkant. Breng de asperges in een pan aan de kook en kook 5 min. Snijd de zalm in het gewenste aantal stukken. Giet de asperges af en verdeel met de zalm over vellen bakpapier. Vouw het papier iets omhoog, schenk de wijn erbij en bestrooi met peper. Vouw de pakketjes losjes en goed dicht en bak ze ca. 15 min. in het midden van de oven. Bereid de aspergesaus zoals aangegeven op de verpakking. Scheur de basilicum in reepjes. Vouw de pakketjes aan tafel open. Schep er wat saus op en bestrooi met het basilicum. Serveer met het stokbrood en de rest van de saus.

null Beeld

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden