null Beeld iStock
Beeld iStock

Dit is de betekenis van de 9 meest voorkomende dromen

De gemiddelde mens spendeert zes jaar van z'n leven aan dromen. Een groot deel daarvan zijn terugkerende dromen. Sta je regelmatig naakt in een openbare ruimte of heb je het gevoel dat je valt? Dat is niet zomaar.

Susan DalstraiStock

Dit is de betekenis achter de negen meest voorkomende dromen.

 • Je bent naakt
  Naakt zijn staat voor kwetsbaarheid. Naakt zijn in een droom komt het meest voor als er een belangrijke verandering in je leven plaatsvindt: je begint aan nieuwe baan, je bent net verhuisd, je hebt een nieuwe liefde.
 • Je wordt achtervolgd
  Als je dit vaak droomt, ben je waarschijnlijk een uitsteller. Je weet dondersgoed dat je nog een klus staat te wachten, maar die blijf je maar voor je uit schuiven. Dat veroorzaakt stress, wat zich vertaalt naar het gevoel dat iets of iemand je op de hielen zit.
 • Je valt
  Dit kan twee dingen betekenen. 1) je hebt het idee dat je ergens de controle over verliest of 2) je houdt te stevig aan iets vast dat je eigenlijk los moet laten.
 • Je vliegt
  Dat kun je beschouwen als het tegenovergestelde van vallen. Je voelt je vrij, licht en alles gaat zoals je wilt.
 • Je bent op zee
  Water staat voor emoties en kan daarom positief én negatief zijn. Als het water helder is, heb je waarschijnlijk je emoties goed onder controle. Als het water troebel is, kan dat erop wijzen dat je niet zo sterk bent in omgaan met gevoelens.
 • Je bent te laat op een belangrijke afspraak
  Rustig aan jij. Consistent te laat komen in je dromen betekent dat je te veel op je bord hebt en het moeilijk vindt te jongleren met alle taken en verantwoordelijkheden. Tijd om een stapje terug te doen.
 • Je komt onvoorbereid op een examen
  De beruchte examendroom betekent meestal dat je nerveus bent voor een aankomende verandering of gestrest bent over te veel verantwoordelijkheden hebben. Het kan ook een droom zijn om je eraan te herinneren dat je energie moet steken in gelukkig zijn en leven in het nu.
 • Je tanden vallen uit
  Tanden staan voor hoe zelfverzekerd je je voelt. Als ze uitvallen, twijfel je waarschijnlijk aan je eigen kunnen of voel je je onzeker over dat nieuwe kapsel dat je je hebt laten aanmeten.
 • Je hangt rond met een beroemd iemand
  Die keer dat je ging winkelen met Oprah Winfrey? Dat betekent dat je je verwant voelt aan deze persoon en je waarden overeenkomen met die van hen óf dat je er naar streeft net zo te zijn als zij.

De mooiste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Heb je juist problemen met in slaap komen? Dokter Rutger geeft advies:

Bron: PureWow

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden