null Beeld

Dít is de eerste reactie van Maarten van der Weijden na zijn heldhaftige zwemtocht

Maarten van der Weijden is een groot man. Wat een ongelooflijke prestatie van de zwemmer. En het is meer dan terecht dat het hele land achter hem staat.

Tessa Heinhuis

Maarten moest zijn elfstedenzwemtocht staken vanwege ziekte. Hij had een verstoorde zoutbalans, wat erg gevaarlijk kon worden.

Zijn begeleidend arts vond het niet verantwoord om door te zwemmen en dus stopte hij. Na 163 van de 200 kilometer te hebben gezwommen: ongelooflijk ver. Hij deed er 55 uur over. Vanavond werd Maarten gehuldigd in Leeuwarden. Duizenden mensen kwamen hem toejuichen. Nu reageert de zwemkampioen voor het eerst na zijn tocht.

'Ga je ooit nog zwemmen?'

Er wordt allereerst aan hem gevraagd hoe het nu met hem gaat. "Ja, ik heb alles gegeven. Ik ben helemaal leeg, maar ik vind het hartverwarmend dat jullie hier allemaal zijn. Dank jullie wel!". De volgende vraag aan Maarten is: 'Ga je ooit nog zwemmen?'. "Ik moet er niet aan denken", aldus een uitgeputte en eerlijke Maarten. Het hele publiek zingt 'Maarten, bedankt' voor hem, en hij wordt even stil.

Over de aandacht voor zijn zwemactie zegt hij: "Het werd steeds voller en voller en hoe verder ik kwam, was dat zo'n motivatie. Ik had het zondagochtend zo zwaar. Zelfs zo zwaar dat ik zei, 'ik wil echt niet meer, er zijn ook grenzen aan mijn lijf'. Toen was het Daisy die zei: 'Maar Maarten al die mensen op de kant... Je moet door." En hij ging door tot hij écht niet meer kon. Een sportman met een ijzersterk karakter.

Met zijn zwemmen heeft Maarten maar liefst 2,5 miljoen euro opgehaald voor kankeronderzoek.

Ook Mark Rutte heeft gereageerd op de fantastische prestatie:

null Beeld ANP
Beeld ANP

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Redactie Libelle

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden