null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is de gezondste stad van Nederland

Verhuisplannen? Dan raden we je aan om richting het noorden van het land te gaan, want de stad Groningen is verkozen tot de gezondste stad van Nederland. Dat meldt ingenieursbureau Arcadis nadat het twintig Nederlandse steden met elkaar vergeleek.

Online redactie LibelleGetty Images

Blijkt de slogan van de stad toch waar te zijn: er gaat niks boven Groningen.

Wat is gezond?

Wat maakt een stad gezond? Als het aan Arcadis ligt, heeft dat vooral te maken met het leefklimaat. Hoe groen is het, hoeveel buitenruimte is er, hoe ziet de bebouwde omgeving eruit en hoe is het gemeenschapsgevoel in de stad? “Een stad die voortdurend die fysieke en sociale omgevingen creëert en verbetert en die gemeenschapsbronnen uitbreidt, waardoor mensen elkaar wederzijds kunnen ondersteunen bij het uitvoeren van alle functies van het leven en het ontwikkelen van hun maximale potentieel", luidt het onderzoeksrapport.

Twintig steden

Er werden voor het onderzoek twintig Nederlandse steden met elkaar vergeleken die verspreid door het hele land liggen en verschillende bebouwings-dichtheden en inwonersaantallen kennen. Sommige steden zijn oud, anderen juist relatief jong. En wat bleek? De noordelijke stad Groningen kwam als gezondste stad van Nederland uit de bus.

Gezondste stad

De stad Groningen is een voorloper op vele aspecten. Zo is de stad al sinds 1777 bezig om de fysieke omgeving aan te passen, waardoor de stad erg gezond ingericht is. Zo wordt er nauwelijks autogereden in de stad en is het er zeer fietsvriendelijk. Door de vele parken en het omliggende groen steekt de stad qua leefklimaat met kop en schouders boven andere steden uit. Op de tweede plaats staat Nijmegen, en de derde gezondste stad van Nederland is volgens dit onderzoek Maastricht. En de ongezondste stad om te wonen? Dat is Zaanstad.

Heb je nu zin om door het Groningse landschap te gaan fietsen? Zó doe je dat coronaproof

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Metronieuws. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden