Dít is de kleur van het jaar volgens Pantone Beeld Getty Images/iStockphoto
Dít is de kleur van het jaar volgens PantoneBeeld Getty Images/iStockphoto

Dít is de kleur van het jaar 2022 volgens kleureninstituut Pantone

Ieder jaar bepaalt het Amerikaanse kleureninstituut Pantone wat dé kleur van het jaar is. Nu hebben ze de kleur van 2022 bekendgemaakt, en dat is een hele gezellige.

Tara StokdijkGetty Images/iStockphoto

Voor 2021 golden maar liefst twee kleuren van het jaar: ultimate gray en illuminating. Oftewel, een neutrale grijstint in combinatie met felgeel.

De kleur van het jaar

Volgend jaar moeten we het weer met maar één kleur doen, maar wel een hele leuke, als je het ons vraagt. Het is de kleur Very Peri geworden, in de volksmond beter bekend als blauwpaars. Aanschouw de kleur hier:

Very Peri

Volgens Pantone staat de kleur voor een zorgeloos zelfvertrouwen en een gedurfde nieuwsgierigheid. Het kleureninstituut vindt dat de kleur past bij de huidige tijd: “Very peri is een symbool van de wereldwijde tijdgeest. Nu we uit een intense periode van isolement komen, veranderen onze opvattingen en normen, en zijn ons fysieke en digitale leven op nieuwe manieren versmolten.”

Digitale wereld

De digitale wereld was dan ook de inspiratie voor deze kleur: “Very peri illustreert de versmelting van het moderne leven en hoe kleurtrends in de digitale wereld zich manifesteren in de fysieke wereld en vice versa.” Dat klinkt wel erg zweverig, maar een muur blauwpaars verven of accessoires in die kleur aan het interieur toevoegen, dát begrijpen we.

Betekenis

De kleur Very peri wordt ook wel ‘burple’ genoemd, een samentrekking van blue en purple. Klinkt gezellig, toch? De kleur paars staat symbool voor passie, inventiviteit, inspiratie, originaliteit en spiritualiteit.

Prachtig paars

Krijg je van deze inspirerende teksten ook spontaan zin om je huis in het paars te steken? Dat is zo gek nog niet. Wij bieden je wat inspiratie:

Gelijk een muur in deze kleur verven? Dat wordt met deze slimme trucjes nog makkelijker:

Bron: Pantone

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden