null Beeld

Dit is de leeftijd waarop mensen het ongelukkigst zijn

Het slechte nieuws: de midlifecrisis bestaat echt. Het goede nieuws: daarna wordt alles weer beter. 

Susan Dalstra

Onderzoekers van The Economic Journal onderzochten op welke leeftijd mensen het gelukkigst zijn. Ze volgden 50.000 volwassenen in Australië, Engeland en Duitsland een leven lang. En wat blijkt: de gelukscyclus loopt in een U-vorm. De meeste mensen bereiken het dieptepunt als ze tussen de 40 en 42 jaar oud zijn. Op die leeftijd zijn ze het ongelukkigst. Daarna wordt het beter en klimt het geluksniveau weer omhoog tot aan je 70e.

In alle landen

De onderzoekers zagen ook dat in alle landen de cyclus min of meer hetzelfde verliep. "We hebben dezelfde mannen en vrouwen gedurende hun leven gevolgd en zien dat in alle landen een U-vorm volgen als het gaat om de mate van menselijk welzijn", zeggen de hoogleraren van de Universiteit van Warwick die het onderzoek leidden.

Kinderen

Overigens heeft het hebben van kinderen niets te maken met het gelukscijfer. "Het dieptepunt op middelbare leeftijd komt niet door de aanwezigheid van jonge kinderen in een huishouden. Op welke leeftijd dan ook heeft het hebben van nageslacht geen invloed op het gelukscijfer."

Lasten dragen

Vermoedelijk heeft het dieptepunt op je 40e alles te maken met verantwoordelijkheid. "Kinderen en ouderen zijn op een bepaalde manier beschermd in het leven. Op een latere leeftijd staan je financiën er beter voor. Voor een kind geldt hetzelfde. Aan het begin en einde van je leeftijd wordt er voor je gezorgd. Mensen van een jaar of 40 moeten veel meer lasten dragen. Je past op je kinderen, je ouders en jezelf", verklaart psychotherapeut Phillip Hodson in The Guardian.

"Je werkt waarschijnlijk harder dan je zou doen op latere leeftijd en toen je jonger was. Je moet altijd paraat staan en daardoor zijn je dagen lang en is je portemonnee dun. Dat is universeel."

Iedere dag de leukste berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor een van onze nieuwsbrieven!

Bron: The Guardian. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden