Dit is de man achter Micks rijmwoordenboek (ofwel rijmwoordenboek.nl) Beeld Getty Images/iStockphoto
Dit is de man achter Micks rijmwoordenboek (ofwel rijmwoordenboek.nl)Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is de man achter Micks rijmwoordenboek

Ieder jaar is hij weer de redder in nood, misschien zonder dat je het doorhebt: Michael Janus van Micks Rijmwoordenboek.

Coks DondersGetty Images/iStockphoto

Zeg nou zelf, jij maakt toch ook ieder jaar gebruik van Micks Rijmwoordenboek (ofwel www.rijmwoordenboek.nl)? Soms weet je gewoon écht even niet meer wat er rijmt op paprika (Afrika) en wc-bril (krokodil). Micks Rijmwoordenboek weet dat wél.

Micks Rijmwoordenboek

Ooit afgevraagd wie er achter de beste hulppiet van Nederland zit? Dat is dus onderstaande man, Michael Janus. Hij is 46 jaar oud en software-ontwikkelaar.

Hoeveel tijd kost Micks Rijmwoordenboek?

Inmiddels bestaat de site al 22 jaar. Hoeveel tijd Michael jaarlijks kwijt is aan Micks Rijmwoordenboek? “Vaak begin ik in oktober weer met sleutelen en ben ik tot net na kerst bezig. Vooral in november gaan er in de avond veel uren in zitten. Dan slaap ik wat korter. Overdag heb ik gewoon een baan en daarnaast een gezin. Om 22:00 uur zit ik dan vaak achter de computer tot ik rond half twee ineens denk: oh shit! Want de volgende dag begint weer gewoon om 7 uur. Het is dan ook een leuk extraatje, kan er van op vakantie”, vertelt Michael aan Nu.nl.

Handmatige controle

De beroepsrijmer vertelt dat de 25.000 rijmwoorden in het woordenboek door een algoritme op rijm gezet zijn, maar Michael heeft ze wél allemaal handmatig gecontroleerd. “De woorden ‘gevel’ en ‘bevel’ schelen maar één letter, maar rijmen niet. Dat heb ik er handmatig uit moeten halen”, vertelt hij.

Zó is Micks Rijmwoordenboek ontstaan

Ook onthult hij hoe de site is ontstaan: “Micks Rijmwoordenboek ontstond niet als een sinterklaaswebsite. Toen ik afstudeerde mailden we met vrienden limericks naar elkaar. Vaak stonden daar een beetje schunnige teksten in, zeg maar. Op een brakke zondag maakte ik een computerprogramma waarmee de limericks die ik had bewaard door elkaar werden gehusseld, om daar dan weer nieuwe van te maken. Om dat te doen had ik een oplossing bedacht om te bekijken welke zinnen er op elkaar rijmen. Dat zorgde voor zoveel lol dat mensen zeiden: ‘Dat moet je online zetten!’ De site ging vlak voor sinterklaas online, wat direct veel bezoekers opleverde.”

Grote drukte op Mick Rijmswoordenboek

In de afgelopen jaren is Micks Rijmwoordenboek weleens offline gegaan. Door teveel mensen op de site, crashte de server. Dat heeft Michael weleens stress bezorgd. Wanneer het nou écht druk is op de site? “In de avond van 4 december is het het drukst. Op die dag zijn er rond de 200.000 unieke bezoekers op de site. Gedurende het jaar ligt het zo rond de 3000 bezoekers per dag. Als Sinterklaas in het land is, wordt het langzaamaan wat meer.”

Hoeveel geld verdient Michael?

Of Michael een dikke boterham verdient aan de site? “Noem het een dertiende maand. Ik kan er met mijn familie een keer leuk van op vakantie. Maar meer is het niet. Het is vooral gewoon leuk.”

Kortom: ook dit jaar staat Michael - ofwel Mick - weer voor je klaar als het rijmen niet echt wil lukken, zeg maar. Dat rijmt.

Door zelf deze speculaasbrokken te bakken, zorg je voor een heerlijke geur én gesmul tijdens pakjesavond:

Bron: NOS.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden