null Beeld

Dit is de meest hygiënische manier om je handen te drogen

Het wassen van je handen is heel belangrijk om het verspreiden van virussen tegen te gaan. Ze daarna goed afdrogen is net zo belangrijk. Doordat bacteriën zich graag op vochtige ondergronden bevinden kun je je handen dus maar beter afdrogen. Maar wat is nou de beste manier?

Kim Fiselier

Het verkeerd wassen van de handen kan zelfs een groot effect op onze gezondheid hebben.

Ziekten verspreiden

In een openbaar toilet heb je vaak de keuze je handen te drogen met een papieren handdoek of een elektrische droger. Beide klinken vrij onschuldig maar volgens sommige studies, kunnen deze methoden er toch voor zorgen dat je besmet kunt raken door bacteriën, schimmels en virussen.

LEES OOK: VAN JEANS TOT PYJAMA'S: ZO VAAK MOET JE ZE WASSEN

Onderzoek

Er is onderzoek gedaan naar de meest hygiënische manier om je handen te drogen. De papieren handdoekjes zijn tegenover de elektrische drogers gezet. Het onderzoek is uitgevoerd door te kijken naar ronde plastic schaaltjes met een gelei waarop virussen groeien. Om hier verschillende tests mee te doen werd geconstateerd hoe de virussen werden verspreid.

null Beeld

Uitkomst

Wat bleek? Je handen drogen met de bekende papieren handdoekjes is het meest hygiënisch. Hierdoor worden eventuele virussen en bacteriën niet verspreid door de lucht, iets dat bij de elektrische drogers wel het geval is. De elektrische drogers produceerden maar liefst 190 keer meer virale besmettingen dan papieren handdoekjes. Je handen drogen met een elektrische droger is dus een stuk minder hygiënisch dan we wellicht dachten.

Bron: The Conversation. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden