null Beeld

Dít is de nummer 1 reden waarom mensen gaan scheiden

Als je na een fijne tijd samen uit elkaar gaat dan is dat heel verdrietig. Uit onderzoek blijkt nu dat er bij uitstek één ding is dat een scheiding kan voorspellen.

Tessa Heinhuis

Het - negatieve - toverwoord is: minachting.

Ruzie mag

Dat wil zeggen: je partner als minderwaardige zien en op hem of haar neerkijken. Expert Mike McNulty heeft duizenden gelukkige koppels en scheidingen van dichtbij onderzocht en komt tot de conclusie dat ieder stel weleens ruzie maakt of elkaar even wat minder leuk vindt. Maar het gaat er volgens hem om om hóe je met die problemen in bepaalde fases van je leven omgaat. Als je je partner als een minder persoon ziet dan jezelf, is het vaak gauw gedaan met de relatie. Ergens klinkt dat logisch. Want wie zijn metgezel minder dan zichzelf vindt, gaat waarschijnlijk binnen mum van tijd op zoek naar een vervanger die wél aan de verwachtingen voldoet.

Praten en praten

Ook zegt hij dat koppels die moeilijke onderwerpen vermijden en stilzwijgen, zoals bijvoorbeeld een lastige schoonmoeder of een oneerlijke rolverdeling thuis, sneller uit elkaar groeien. Ook dan is een relatiebreuk vaak onvermijdelijk. Want als je je irritaties opkropt en stilhoudt in plaats van zo af en toe eens goed te ruziën, dan heb je elkaar na verloop van tijd steeds minder te melden. Zolang je, als je boos bent op je partner, nog schreeuwt en kwaad wordt, geef je nog om elkaar en om je relatie. Als je het maar laat, dan geef je eigenlijk op. McNulty verwoordt dit mooi: "Relaties eindigen door ijs, niet door vuur".

Doe het niet

Een belangrijke tip is dan ook, als je niet uit elkaar wilt, práát over irritaties, ergernissen en stomme situaties. Want een beetje ruzie is helemaal niet zo'n ramp. En voel je op geen enkel moment beter of meer waard dan de ander. In een relatie is niets zo belangrijk als gelijken van elkaar zijn.

De leukste artikelen van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Bron: Good Housekeeping. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden