null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Dit is de weersverwachting voor aankomende lente

Op 1 maart begint de meteorologische lente. Het wordt steeds langer licht buiten en de temperaturen gaan omhoog. Vaak was het in de lentes van afgelopen jaren warmer dan normaal. Maar Weeronline verwacht dat voor dit jaar níet.

Suzanna TimmerGetty Images/EyeEm

Volgens de weersite wordt het namelijk een ‘normale’ lente met frisser weer. Wat verstaat de weersite onder normaal? Het betekent dat er begin maart maxima van 7 tot 9 graden zijn oplopend naar 10 tot 12 graden aan het einde van de maand.

Het weer wordt waarschijnlijk wisselvallig, maar heel veel regen gaat er niet vallen. In de ochtenden kan het nog wel autoruiten krabben worden.

April en mei

Begin april gaat de temperatuur dan iets omhoog, naar maximaal tot 13 graden. Tegen het einde van de maand is het zo’n 14 tot 17 graden en eind mei kan het dan 17 tot 21 graden worden. Dat zijn normale temperaturen.

Sinds 2010 is de gemiddelde lentetemperatuur 9,5 graden. Volgens Weeronline verliep 70 procent van de lentes sinds 2000 zachter dan gemiddeld, 13 procent kouder en 17 procent normaal.

Grove trend

Weeronline houdt nog wel een slag om de arm met zijn voorspelling voor de lente. In 60 procent van de gevallen komen maand- en seizoensverwachtingen uit, omdat je niet heel ver vooruit kunt kijken. Het gaat puur om een grove trend van de verwachte gemiddelde luchtdruk, temperatuur en neerslag voor het seizoen. “Ook in een gemiddeld zachte maand kan zomaar een koude week zitten en andersom.”

Bron: Weeronline/ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden