null Beeld

Dit is Ghislaine Maxwell, de geheimzinnige vrouw achter Jeffrey Epstein

Hoewel de van misbruik beschuldigde miljardair Epstein is overleden, gaat het strafrechtelijk onderzoek naar zijn duistere praktijken gewoon door. Op dit moment zijn alle ogen gericht op een goede vriendin van hem, de steenrijke Britse Ghislaine Maxwell. De 57-jarige vrouw wordt ervan beschuldig jarenlang meisjes te hebben ‘geronseld’ voor de miljardair. Maar wie is deze Ghislaine nu eigenlijk? 

Erandi Godinez

Slachtoffers van Epstein wijzen Ghislaine aan als dé rechterhand van de miljardair en ook de Amerikaanse autoriteiten hebben haar al een tijdje in het vizier. Er is echter één probleem: Ghislaine is namelijk onvindbaar...

Steenrijke vader

Hoewel Ghislaine door mysterie wordt omringd, is er wel het een en ander over haar bekend. Ghislaine groeide op vlak bij het Engelse Oxford en is de dochter van de miljardair Robert Maxwell, een Brits parlementslid voor Labour en een uitgever van boeken en kranten. Kort nadat haar vader in 1991 overleed, verhuisde ze naar New York. Hoewel haar vader meer dan 4 miljard dollar aan schulden achterliet, zat Ghislaine niet om geld verlegen. Ze kon namelijk gebruikmaken van een fonds dat haar ongeveer een ton per jaar opleverde.

Ontmoeting met Epstein

In New York ontmoette Ghislaine de steenrijke Jeffrey Epstein. Ghislaine introduceerde hem bij invloedrijke personen zoals Bill Clinton en prins Andrew en het duo reisde samen de hele wereld over. Wat precies de aard was van hun relatie, is niet duidelijk. De 2 zouden als geliefden zijn begonnen maar uiteindelijk als vrienden zijn geëindigd. Iets wat Jeffrey Epstein ook lijkt te bevestigen in een interview met Vanity Fair, waarin hij Ghislaine omschreef als zijn ‘beste vriendin’. Volgens Virginia Roberts Guiffre, een van Epsteins vermeende slachtoffers, bleef het daar niet bij. Ghislaine zou namelijk ook hebben gefungeerd als een ronselaar voor Epstein.

Forse beschuldigingen

In 2000 werkte Virginia, op dat moment 16 of 17 jaar oud, in een van de buitenhuizen van de Amerikaanse president Donald Trump. Tijdens haar werk komt Ghislaine op haar afgelopen met een wel heel bijzonder voorstel. “Ik ken iemand. Als hij je leuk vindt, dan zal dat goed voor je zijn. Je kunt reizen en zult veel geld verdienen”, aldus Ghislaine. Volgens Virginia wordt ze al tijdens haar eerst ontmoeting met Epstein door Ghislaine gemanipuleerd richting seksuele slavernij. Een ander slachtoffer van de miljardair komt met nog ergere beschuldigingen: Ghislaine zou zich namelijk ook schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik.

Waar is Ghislaine?

Het is dan ook niet voor niets dat Ghislaine al een tijdje in het vizier is van de Amerikaanse autoriteiten. Het probleem? De Britse vrouw is al jaren onvindbaar. In New York verblijft ze inmiddels niet meer: ze verkocht in 2016 haar stadsvilla voor maar liefst 15 miljoen dollar. Haar advocaten lieten in 2017 weten dat Ghislaine in Londen verbleef, maar geen vaste verblijfplaats had. Zij gaven toen aan dat de kans dat Ghislaine zou terugkeren naar de Verenigde Staten, erg klein was.

Hulpjes van Epstein

Ondanks de forse beschuldigingen aan haar adres heeft Ghislaine altijd volgehouden niks te maken te hebben met de misbruikzaak van Epstein. Toch is de kans klein dat ze deze keer de dans ontspringt. Geoffrey Berman, de Amerikaanse procureur die de aanklachten tegen Epstein overziet, heeft laten weten dat de misbruikzaak hoe dan ook doorgaat. Hij hintte erop dat daarbij vooral zal worden gekeken naar de personen die Epstein hielpen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Time. Beeld: Getty

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden