AMSTERDAM - Het Homomonument aan de Keizersgracht in Amsterdam. Het monument bestaat in het weekend van 8 en 9 september 2007 20 jaar. ANP PHOTO EVERT ELZINGA Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
AMSTERDAM - Het Homomonument aan de Keizersgracht in Amsterdam. Het monument bestaat in het weekend van 8 en 9 september 2007 20 jaar. ANP PHOTO EVERT ELZINGABeeld Hollandse Hoogte / ANP

Dit is het bijzondere verhaal achter het Homomonument

Tijdens zijn toespraak op de Dam had André van Duin (74) het dinsdagavond uitgebreid over het Homomonument op de Westermarkt en wat dit voor hem betekent. Ken jij eigenlijk het ware verhaal achter het Homomonument?

WIL JE WETEN

Wij leggen het je hier uit.

De krans die niet gewenst was

Je kunt je vast nog wel de Damschreeuwer herinneren in 2010 die de Dodenherdenking verstoorde. In 1970 vond er ook een opmerkelijk incident plaats tijdens de Dodenherdenking. Twee actievoerders wilden namelijk een krans leggen voor alle homo’s die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. De krans was echter niet gewenst bij het Nationaal Monument op de Dam en de kransleggers werden daarom hardhandig verwijderd. Diezelfde dag werden er ook nog eens veertien jongeren gearresteerd voor het uitdelen van flyers over het lot van homoseksuelen in concentratiekampen. Deze incidenten zorgden er uiteindelijk voor dat het Homomonument werd opgericht.

Al eerder besproken

Een speciaal homomonument was al een keer eerder besproken in 1961 door de COC, een belangenorganisatie van lhbti’s. Van concrete stappen was het echter nooit gekomen, tot dus in de jaren zeventig dit bewuste incident plaatsvond op de Dam met de Amsterdamse Jongeren Aktiegroepen Homoseksualiteit (AJAH). Het monument kwam er in september 1987 alsnog, en wel in de binnenstad van Amsterdam tussen de Westerkerk en de Keizersgracht.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: BNN VARA

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden