null Beeld

Dít is het effect van de lockdown op het aantal besmettingen

Om het aantal besmettingen terug te dringen, kondigde het kabinet half december een strenge lockdown aan. Maar wat voor effect heeft deze lockdown nu op het aantal besmettingen?

Het effect van de lockdown moet ongeveer twee weken na de ingang van de maatregelen te zien zijn. Maar is dat wel zo?

Cijfers

Afgelopen maandag zijn 7453 nieuwe besmettingen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dit is ruim 1600 minder dan de dag ervoor en ligt bijna 2500 onder het weekgemiddelde. Dat is positief en past bij de verwachting van het effect van de lockdown.

Toch mogen we hier nog geen conclusies uit trekken. Mensen laten zich minder snel in het weekend testen, dus vandaar dat de cijfers aan het begin van de week wat lager zijn. Hetzelfde geldt voor kerst. Het is dus afwachten of de 'lagere' cijfers ook daadwerkelijk aanhouden.

Ziekenhuis

In het ziekenhuis blijft het aantal coronapatiënten gewoon stijgen. Hierdoor is besloten om de reguliere zorg nog verder af te schalen. Maandag groeide het aantal ziekenhuisopnamen met 145 tot 2573, zo meldt het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen 651 coronapatiënten op ic-afdelingen.

De stijging gaat sneller dan verwacht, want eigenlijk hadden ze deze cijfers pas op 31 december verwacht. Het LCPS is dan ook bang dat we boven de piek van de tweede golf gaan uitkomen.

Dubbelklapper

Kortom: vanwege de kerstvakantie is het moeilijk om de huidige cijfers te duiden. Hierdoor wordt rekening gehouden met de slechtste scenario's. Er kan namelijk een flinke stijging ontstaan als mensen zich tijdens de kerst niet aan de gedragsregels hebben gehouden, legt RIVM-epidemioloog Susan van den Hof uit aan Het Parool. "Mensen die op eerste kerstdag een gezelschap ontvingen en op tweede kerstdag een ander gezelschap ontmoetten, vergroten het risico het virus op te lopen. Als je tijdens oud en nieuw opnieuw in een ander gezelschap verblijft, krijg je een soort dubbelklapper van besmettingen."

Heb je corona gehad? Dit zijn veelvoorkomende langdurige klachten:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Het Parool, AD. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden