null Beeld

Dit is het onverwachte voordeel van stress

Het jaagt je bloeddruk en cholesterol omhoog, is slecht voor hart- en bloedvaten en kan leiden tot overgewicht: stress is dus hartstikke ongezond. Maar er kleeft ook een onverwacht voordeel aan. 

Susan Dalstra

Amerikaanse wetenschappers ontdekten dat mensen die veel stress ervaren, zich opvallend genoeg jonger voelen. Daarbij is er wel een belangrijk onderscheid tussen korte en langdurige stress of één traumatische gebeurtenis. De onderzoekers ondervroegen mensen die het afgelopen jaar iets ingrijpends hadden meegemaakt (met pensioen gaan, een verhuizing, een sterfgeval) hoe oud zij zich voelden en ze vergeleken de antwoorden met de groep die in het afgelopen jaar geen noemenswaardige stressvolle situaties had meegemaakt.

Alledaagse stressmomenten

En wat bleek: de mensen die een ingrijpende of zelfs traumatische verandering hadden meegemaakt, voelden zich jonger dan de andere groep. Dat komt volgens één van de onderzoekers doordat die eerste groep door die grote stresspiek beter kan omgaan met alledaagse, kleine stressmomenten. "Hoe traumatisch een gebeurtenis ook was, het maakt ons sterker om in de toekomst beter om te gaan stress", verklaart ze.

Stresspieken

"Grote stresspieken kunnen dus een voordeel zijn als je dagelijks veel kleine stressmomenten hebt. Het is zo gemakkelijk om op te gaan in de kleinste dingen; het helpt dan als je weet dat je veel erger hebt meegemaakt en overleefd."

LEES OOK:

BEKIJK OOK:

Relax meer, presteer beter, aldus spiritueel vlogger Manon.

Bron: Time magazine. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden